Selektor Estonije: Zagorčat ćemo život BiH

Pehrsson: Naš cilj je da u svakoj utakmici pružimo svoj maksimum i da budemo ravnopravan rival svakoj selekciji (EPA)

Razgovarao: Ibrahim Sofić

Balkanske reprezentacije imaju veoma tehnički potkovane nogometaše i bolje su u napadu nego u odbrani, kazao je za Al Jazeeru selektor reprezentacije Estonije Karl Magnus Pehrsson, švedski stručnjak koji od 2013. godine vodi ovu baltičku reprezentaciju.

Estonci su u grupi H kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine u Rusiji, zajedno sa nacionalnim timovima Bosne i Hercegovine, Belgije, Grčke, Kipra i, odnedavno, Gibraltara koga je Europska nogometna asocijacija (zajedno sa Kosovom) vanredno uvrstila u kvalifikacije.

„Kada je riječ o tim kvalifikacijama, naš cilj je da u svakoj utakmici pružimo svoj maksimum i da budemo ravnopravan rival svakoj selekciji. To znači kako je naš jedini cilj da budemo u najboljoj mogućoj formi u septembru ove godine kada otvaramo kvalifikacije duelom sa BiH“, kaže za Al Jazeeru selektor Estonije, te dodaje:

„Vjerujemo kako ćemo u svakoj utakmici imati šansu za pobjedu ukoliko budemo na tom nivou, damo sve od sebe na terenu.“

Malo zna o BiH

Kako navodi Pehrsson, Estonija će kvalifikacije za plasman na Mundijal u Rusiji otvoriti u septembru protiv BiH u Zenici. Ove dvije utakmice su do sada odigrale pet utakmica, triput su slavili bh. „Zmajevi“, jednom Estonci, dok je jedan meč okončan bez pobjednika, uz gol-razliku 14:3 za BiH.

Na pitanje koliko poznaje bh. tim, odgovara: „Trenutno, iskreno, znam veoma malo o reprezentaciji BiH. Međutim, tokom narednih sedmica potrudit ćemo se da doznamo sve moguće o našem protivniku kako bi mu što više zagorčali život.“

Generalno o balkanskim nogometašima smatra kako su veoma dobri tehničari.

„Pojedinačno, to su sve veoma tehnički potkovani igrači. Kao timovi, obično teže da više imaju loptu u svom posjedu od protivnika i bolji su u napadu nego u sferi odbrane“, navodi Pehrsson.

Klavan prva zvijezda

Prilikom žrijeba, grupa H je trebala imati pet timova, ali je UEFA naknadno uvrstila Gibraltar. Za švedskog stručnjaka na klupi estonskog nacionalnog tima je teško odgovoriti da li je za Estoniju dobra ova odluka.

„Sa Gibraltarom smo igrali dvaput tokom 2014. godine i imamo nekog iskustva iz duela sa njima. Vjerujem kako će za nas mečevi protiv Gibraltara biti nešto drugačiji od naših sudara sa drugim timovima grupe H i očekujem da lopta bude daleko više u našem posjedu. Moramo te mečeve odmah otvarati“, kaže.

Estonsku reprezentaciju većinom čine igrači koji nastupaju u domaćim klubovima (većinom u Flori iz Talina), a trenutno najpoznatiji nogometaš je kapiten Ragnar Klavan koji nastupa za njemački Augsburg.

Karl Magnus Pehrsson rođen je 1976. u švedskom gradu Lidingo, a u istoimenom klubu je prošao omladinske selekcije. Profesionalni nogometaš je postao 1991. i igrao do 2003. godine. Nastupao je za švedske klubove Brommapojakarna, Djurgardens, Goteborg, te za engleski Bradford City.

Trenerskim poslom počeo se baviti 2004. kada je preuzeo Atvidabergs, a potom je vodio IK Sirius, GAIS, Aalborg i Djurgardens. Selektor Estonije je postao krajem 2013. godine, a debi na klupi zabilježio je upravo protiv Gibraltara. Ukupno je nacionalni tim ove države vodio u 25 utakmica, zabilježio je po 10 pobjeda i poraza, te pet remija.

Izvor: Al Jazeera