Englezi prozivaju Hrvatsku zbog ‘ludila’ navijača

Mala grupa hrvatskih huligana pokušala je isprovocirati prekid utakmice protiv Češke (AP)

Engleski mediji dosta su prostora posvetili ispadu hrvatskih huligana na Europskom prvenstvu u Francuskoj, koje su svi osudili, a naslovi tekstova bili su Hrvatsko ludilo, Nevjerojatan ispad Hrvata, Primitivizam Hrvata.

Ponašanje pojedinaca na tribinama na kojima su bili hrvatski navijači osudio je i Graham Poll, bivši engleski sudac koji je ostao upamćen po tome što je Josipu Šimuniću dao tri žuta kartona na utakmici protiv Australije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine, podsjeća Večernji list.

“UEFA se mora snažno postaviti i nositi s tim hrvatskim idiotima. Hrvatski nogometni savez mora se dobro kazniti, ali isto tako treba se postrožiti kontrola na ulazima na stadion”, napisao je Poll za Daily Mail.

Pohvale kolegi

Poll je i pohvalio svog kolegu Marka Clattenburga, ocijenivši kako je “imao kontrolu utakmice u svojim rukama u trenucima kad su bacane baklje”.

“Jako je teško sucu donijeti takvu odluku u napetoj utakmici i na velikom natjecanju, ali postupio je dobro kad je poslao igrače u svlačionicu. Držao se pravila, odveo igrače na sigurno i uključio je delegata u cijelu priču. Sjajnim suđenjem zacementirao je mjesto u drugom krugu natjecanja, a možda dobije još jedan finale”, zaključio je Poll.

Do nereda na sinoćnjoj utakmici Hrvatske i Češke u Saint-Étienneu došlo je u 85. minuti kada je mala skupina hrvatskih huligana pokušala isprovocirati prekid utakmice, te je zasula teren bakljama i petardama, od kojih je jedna ozlijedila redara.

UEFA je zbog izgreda pokrenula disciplinski postupak i Hrvatsku vjerojatno čeka teška kazna.

Izvor: Al Jazeera i agencije