Baždarević: Huligane natrpati u kamione i otjerati s prvenstva

Mehmed Baždarević sa asistentom Stephanom Gilliom prati u Francuskoj EURO 2016. (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Muhamed Bikić

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević zajedno sa svojim asistentom Stephanom Gilliom prati u Francuskoj EURO 2016. U prvom kolu grupne faze takmičenja Baždarević i Gilli bili su prisutni na utakmicama u Parizu i Lionu.

Na početku našeg razgovora selektor Mehmed Baždarević se osvrnuo na utakmicu u Parizu između Hrvatske i Turske.

„Više nego zaslužena pobjeda reprezentacije Hrvatske koja je u svim segmentima igre nadigrala neugodnu reprezentaciju Tuske. Naši zapadni susjedi bili su dominantni, kontrolisali igru sve vrijeme i prema mom mišljenju najviše su pokazali u prvom krugu takmičenja, što i pokazuje sama statistika. Toliko su šansi stvorili, pogađali stative… Što se tiče reprezentacije Turske, igrali su koliko im je Hrvatska dozvolila, ali ni u kom slučaju je ne treba otpisati. Turci znaju igrati fudbal i bore se do samog kraja“, kaže Baždarević, nastavljajući s komentarom utakmice u Lionu između Belgije i Italije.

Na utakmicama u Parizu i Lionu

„Jako dobra, otvorena utakmica u kojoj su Italijani više pokazali svojom disciplinovanom igrom od prvog do posljednjeg minuta susreta. Italijani su u odnosu na Belgijance koji igraju atraktivno i više individualno bili puno čvršći i kompaktniji na terenu. Dalje, sve vrijeme meča u defanzivnom dijelu dvojica Italijana su bila odmah uz nekog od Belgijanaca. Nisu im dali oka otvoriti. Pravili su presing sve vrijeme, što im se na kraju isplatilo. Inače, sa asistentom iz reprezentacije Gilliom pratit ću sve utakmice Belgije na Evropskom prvenstvu. Opet su nam protivnici u narednim kvalifikacijama, ovaj put za Mundijal u Rusiji i ovo je odlična prilika da ih snimimo, a dokle će dogurati vidjet ćemo. Ne treba ih otpisati ni po koju cijenu, nakon ovog poraza od Italije“.

Dalje se selektor Baždarević osvrnuo na prvo kolo grupne faze, s posebnim osvrtom na reprezentaciju Irske koja je u baražu bila bolja od Bosne i Hercegovine.

„Za mene to nije nikakvo iznenađenje kada je u pitanju Irska. Ja sam o njihovom kvalitetu govorio i prije i poslije baraža i sada se opet pokazalo da je to izuzetno dobra i kvalitetna reprezentacija, sa velikom disciplinom i trkom. To je njihov mentalitet koji im daje rezultat, a malo im je falilio da pobijede protiv Švedske. Odigrali su veoma dobro tu utakmicu na otvaranju. Pitanje je sada dokle će dogurati, ali su pokazali na startu da sa njima neće biti lako. Neće se predati do posljednjeg trenutka, a vidjet ćemo mogu li napraviti korak dalje nakon grupne faze. Vrlo teško, ali Irci se ne predaju“.

Kada je riječ o favoritu prvenstva, Baždarević tvrdi da neće biti nekih velikih iznenađenja.

„Zna se ko su favoriti i među njima treba tražiti prvaka Evrope. Do sada, na mene su najveći dojam ostavili Italijani i Hrvati, s tim da ja naše zapadne susjede ubrajam u tihe favorite, kao i Portugalci koji imaju, također, sjajnu reprezentaciju. Oni za mene nisu iznenađenje, imaju sjajne timove koji su kadri napraviti veliki rezultat, ići do kraja, a sazreli su za taj uspjeh. Što se tiče Francuza i Nijemaca, mislim da su na startu bili nedorečeni, što ne znači, kako se bude odvijalo prvenstvo, da neće igrati sve bolje i bolje, kao i Španci, aktuelni prvaci, koji su u posljednjim trenucima savladali neugodne Čehe koji su, također, imali svojih prilika u susretu sa favorizovanim protivnikom.“

Dosadašnja atmosfera na stadionima posebno je dojmila selektora Baždarevića, bez obzira na sukobe navijača na samom startu prvenstva.

„Ambijent je fenomenalan na stadionu. Evo na utakmicu u Lionu nakon himne Italije 30.000 Belgijanaca je aplaudiralo. Sve je bilo na najvišem nivou, kao i na utakmici u Parizu između Hrvatske i Tuske. Pravi spektakl. A što se tiče tih nemilih dešavanja, sukoba navijača, tu UEFA treba biti rigorozna, odmah kazne… Ko napravi i najmanji inicident, odmah te huligane u kamione i poslati ih odakle dolaze. EURO je nešto lijepo što se dešava na ovoj planeti, to je istinski sportski događaj“.

Kirin kup u Japanu

Na kraju javljanja iz Francuske selektor Baždarević se osvrnuo na nastup reprezentacije BiH na Kirin kupu u Japanu.

„Izuzetno sam zadovoljan našim nastupom u Japanu, a posebno me raduje činjenica da su igrali i igrači iz domaće Premijer lige BiH. Pobjedama nad Danskom i Japanom na najbolji način smo predstavili naše domaće prvenstvo, što nam je i bio cilj. To je jedno priznanje za sve trenere koji rade u BiH. Inače, ove prijateljske utakmice i služe tome, da napravimo provjeru kandidata, proširimo spisak i u tome smo uspjeli u Japanu. Sada imam puno bolji uvid i na domaće igrače, na koje mogu računati u nastupajućim kvalifikacijskim utakmicama za Mundijal u Rusiji. Evo dobili smo u grupi i Gibraltar. Bit će to dvije utakmice više i nadam se najboljem. Mi se uveliko pripremamo za kvalifikacije, već ovdje u Francuskoj“, rekao je Mehmed Baždarević, koji je 1984. godine upravo u Francuskoj igrao na Evropskom prvenstvu.

Reprezentacija bivše Jugoslavije predvođena golmanom Tomislavom Ivkovićem, Velimirom Zajecom, Srećkom Katanecom, Ivanom Gudeljom, Draganom Stojkovićem, Safetom Sušićem, Mehmedom Baždarevićem završila je grupnu fazu takmičenja bez bodova i s gol-razlikom 2:10. To je bio najslabiji učinak bivše Jugoslavije na nekom velikom takmičenju.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada