Xhaka: Kosovari nemaju šta jesti, a ja da se rasipam?

Dvadesetpetogodišnji Taulant igra za Basel, a dvije godine mlađi Granit za Arsenal (Reuters)

Švicarska nogometna zvijezda Granit Xhaka i njegov brat Taulant koji igra za Albaniju, većinu svojih primanja prosljeđuju svojim roditeljima na čuvanje, otkrio je Granit uoči njihovog susreta u subotu na EURO-u 2016. u Francuskoj.

“Naravno da imamo svoje račune, ali 80 posto plaće šaljemo kući. Mladi smo i naivni. Novac dođe, ali može i brzo nestati “, rekao je Granit Xhaka u razgovoru za Redaktionsnetwerks Deutschland.

Obojica kosovskog porijekla, dvojica braće iskoristila su mogućnost igranja za Švicarsku i Albaniju kako bi se probili u svijet međunarodnog nogometa u vrijeme dok vladajuća tijela UEFA-e i FIFA-e još nisu prihvatila Kosovo.

Neimaština na Kosovu

Dvadesetpetogodišnji Taulant igra za švicarski Basel, dok je dvije godine mlađi Granit nedavno iz Borussie Moenchengladbach prešao u Arsenal za 45 miliona eura.

Uprkos tome, odlučio je ostati čvrsto na zemlji.

“Nisam ljubitelj automobila, ne trebam skupocjene uređaje. Ne trošim 20 do 30 hiljada eura na odmore. Neću to nikad raditi. Svake godine sam na Kosovu gdje vidim ljude koji nemaju ništa za jesti svakog dana. To me dirnulo”, rekao je Granit Xhaka.

Izvor: Agencije