Video: Rusi napali engleske navijače na stadionu

Nakon neriješenog susreta između Engleske i Rusije u Marseilleu na Evropskom nogometnom prvenstvu, ruski navijači su se probili do zone dijela stadiona rezerviranog za engleske navijače, te je izbila tuča.

Do ovog nasilja je došlo na kraju trećeg dana navijačkog nasilja u francuskom lučkom gradu.

Rusija je izjednačila rezultat dva minuta prije kraja susreta, nakon čega je grupa ruskih navijača savladala pripadnike osiguranja zaduženih da razdvoje dvije grupe na stadionu.

Na videosnimku objavljenom na Twiteru se vidi kako engleski navijači bježe od Rusa koji trče za njima.

Vođa udruženja ruskih navijača je rekao za informativnu agenciju TASS da uopće nije došlo do tuče Rusa i Engleza na stadionu.

“U stvari, uopće nije bilo tuče”, rekao je Aleksandr Šprigin. “Cijeli engleski sektor… je samo ustao i pobjegao. Nije bilo tuče, policija je stajala tamo. Sve je uredu. Policija dobro radi svoj posao”.

Povrijeđeni i uhapšeni

Uoči utakmice, desetero ljudi je povrijeđeno, dvadesetak uhapšeno, dok se jedan engleski navijač u bolnici bori za život nakon što je doživio srčani udar.

Nakon dva dana neprestanih sukoba, u kojima su, osim engleskih i ruskih, sudjelovali i domaći navijači, izgredi su eskalirali u staroj marsejskoj luci gdje se sukobio veliki broj navijača.

Prema izvještajima, ruski i francuski huligani su udružili snage protiv Engleza, koji su se ranije sukobili sa francuskom policijom.

Navodi se da je u Marseille stiglo više od 60.000 engleskih navijača.

U sukobima u luci Marseilea korišteni su boce i stolice, a policija je upotrijebila suzavac i vodene topove.

Šef lokalne policije Laurent Nunez je kazao kako probleme izaziva gotovo 300 Engleza i 150 Rusa, koji su na EURO došli isključivo radi izazivanja nereda, dok su se u nerede uključili i navijači domaćeg Olympiqea, prenosi Hina.

“UEFA oštro osuđuje incidente u Marseju” naveo je glasnogovornik evropske kuće nogometa, prenosi AFP.

“Ljudima koji sudjeluju u takvom nasilju nema mesta u nogometu”, dodaje se u saopćenju.

Policija u Marseilleu je i u petak bacila suzavac na navijače, intervenirajući zbog nereda i sukoba u tom gradu.

Kako je prenio britanski list Telegraph, u petak su hiljade novih engleskih navijača doputovale u Marseille.

Marseille je i na Svjetskom prvenstvu 1998. bio poprište navijačkih nereda, a tada su se sukobili engleski i tuniski navijači.

Izvor: Al Jazeera i agencije