Trijumf Velsa nad Slovačkom

U dvoboju reprezentacija koje su u subotu imale debitantski nastup na evropskim prvenstvima, Wales je na Stade de Bordeauxu savladao Slovačku 2:1 te idealno započeo takmičenje u grupi B.

Reprezentativci Walesa imali su mnogo sreće, što se već u 3. minuti nisu našli u rezultatskom zaostatku.

Marek Hamšik je uzeo loptu na 30-ak metara i krenuo u solo prodor kroz cijelu odbranu Walesa. Kad se našao oči u oči s golmanom Wardom, hladnokrvno je poslao loptu pokraj njega, ali je Davies uspio na vrijeme uklizati i spriječiti pogodak, javlja Hina.

No, bila je to jedina spomena vrijedna akcija Slovaka u prvom poluvremenu, u kojem su Velšani uspjeli potpuno zaustaviti slovačke napade.

Slobodni udarac Balea

Ni reprezentacija Walesa nije imala izrazite prilike zaprijetiti slovačkom golmanu, ali kad je Gareth Bale u 10. minuti dobio priliku zapucati iz slobodnog udarca s dvadesetak metara, rezultat je promijenjen.

Kozačik je krenuo u krivu stranu, a kad je konačno vidio loptu u letu, bilo je prekasno za njegovu reakciju.

Pogodak Ondreja Dude [AP]

Na red je došao velški selektor Chris Coleman. Osvježio je sredinu terena Joeom Ledleyjem, a Baleu u napadu pridružio Hala Robson-Kanua.

Obojica igrača su u 81. minuti odigrala važne uloge kod pogotka koji je Walesu donio tri boda u debiju na EURO-u.

Ledley je odličnim dodavanjem kroz sredinu terena pronašao Aarona Ramseyja, koji je krenuo u slalom kroz slovačku odbranu.

Ramsey je malo posrnuo, ali je uspio proslijediti loptu prema Robson-Kanuu, koji je zahvatio loptu potkoljenicom i savladao Kozačika.

Opasni protunapadi

Slovaci su u posljednjih deset minuta krenuli po izjednačenje i došli na nekoliko centimetara od drugog pogotka.

Na ubačaj s lijeve strane sjajno je reagirao Nemec, ali je pogodio stativu.

Velšani su brisani prostor u slovačkoj odbrani iskoristili za opasne protunapade, ali jednu je priliku upropastio Ramsey, a u drugom je Baleov mlaki udarac zaustavio Kozačik.

No, kad su začuli posljednji zvižduk norveškog sudije Moena, Velšani su zaboravili na propuštene prilike za još uvjerljiviju pobjedu.

U formatu koji nudi ovogodišnji EURO, tri osvojena boda mogla bi Walesu već biti dovoljna za plasman u knockout fazu takmičenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije