Englezi i Rusi izjednačeno u Marseilleu

Engleska je povela slobodnim udarcem Diera (AP)

Nogometne reprezentacije Engleske i Rusije odigrale su neriješeno u prvom kolu Evropskog prvenstva na Stade Velodrome u Marseilleu.

Engleska je povela slobodnim udarcem Erica Diera u 73. minuti.

U drugoj minuti sudijske nadoknade, Vasili Berezucki je izjednačio za Rusiju.

“Vrlo smo razočarani. Igrali smo dobro cijelu utakmicu i onda tako doći do izjednačenja na kraju je veliko razočarenje. Nismo izgubili. Moramo se ponovo pokrenuti. Mislio sam da je naš standard igre bio vrlo viso. Imali smo sve ali nismo uspjeli izgurati do kraja“, rekao je Dier poslije meča, a prenosi Guardian.

Neefikasni Englezi

Englezi su na Velodromeu bili bolji tim, imali su mnogo prilika, ali su pokazali veliku neefikasnost. Kad su uspjeli povesti sjajnim golom Diera, neoprezno su dopustili Rusima da praktički iz nečega izjednače, te su zakomplicirali situaciju u ovoj grupi u kojoj vodi Vels, javlja Hina.

Dvoboj je počeo vrlo živahno, a prva šansa na utakmici bila je udarac Lallane u sedmoj minuti nakon prodora Walkera, no ruski golman Akinfejev je bio spreman i oprezan.

U 12. minuti Smalling puca glavom ravno u Akinfejeva, a na drugoj strani na sličan način u 17. minuti uzvraća glavom Ignjaševič,a engleski golman Hart je spreman.

U 22. minuti Lallana je neprecizan, ovaj put nogom, a u 35. minuti udarac je okušao i Rooney, ali je i njegov udarac bio upućen ravno u golmana. 

Rusi su bolje počeli drugo poluvrijeme, napravili su nekoliko opasnih situacija ispred Hartovog gola, a u 63. minuti veznjak Smolov je uputio opasan udarac koji je otišao zamalo pored desne stative.

U 71. minuti najbolja prilika na utakmici – ubačaj Rosea odbijen je na 13 metara, a na loptu natrčava Rooney i upućuje snažan prizeman udarac, koji Akinfejev uspijeva odbiti u gredu.

No, dvije minute kasnije Englezi su poveli fantastičnim pogotkom Erica Diera iz slobodnog udarca s 18 metara. Mladi veznjak Tottenhama je uputio snažan i precizan udarac, koji golman Akinfejev, iako je to bilo na strani koju je on pokrivao, nije uspio zaustaviti.

Iako Rusi nisu uspijevali doći ni do poluprilike u preostalom vremenu to ipak nije bio pobjednički gol jer su Rusi izjednačili u drugoj minuti sudijske nadoknade zahvaljujući neopreznosti engleske odbrane. 

Navijački neredi

Utakmicu su zasjenili trodnevni navijački neredi.

Desetero ljudi je povrijeđeno, dvadesetak uhapšeno, dok se jedan engleski navijač u bolnici bori za život nakon što je doživio srčani udar poslije novih navijačkih sukoba uoči utakmice.

Nakon dva dana neprestanih sukoba, u kojima su, osim engleskih i ruskih, sudjelovali i domaći navijači, izgredi su u subotu eskalirali u staroj marsejskoj luci gdje se sukobio veliki broj navijača.

Izvor: Al Jazeera i agencije