Historijski put EURO-a od Francuske do Francuske

Možda zvuči nevjerovatno, no Europa je bila posljednji kontinent na kojem je pokrenuto prvenstvo reprezentacija. Takvo takmičenje imale su čak i Afrika i Azija prije „Starog kontinenta“.

Generalni sekretar Nogometnog saveza Francuske Henri Delaunay je 1927. godine predložio organizaciju Europskog prvenstva, no njegova ideja se približila realizaciji tek nakon osnivanja Europske nogometne asocijacije (UEFA) 1954. godine.

Delaunayev sin Pierre obnovio je očev prijedlog za organizaciju prvenstva što je prihvaćeno na kongresu UEFA-e u Kopenhagenu. Takmičenje se isprva zvalo Europski kup nacija, a startalo je kvalifikacijama 1958. godine. Igralo se na kup sistem, a završnica sa četiri najbolje reprezentacije održala se kao kup-turnir u jednoj državi.

Francuska 1960.


Vidinić (Jugoslavija) brani na prvom finalu europskih prvenstava [UEFA]

Brojne europske selekcije poput SR Njemačke, Italije, Holandije, Belgije, Švedske i svih britanskih ekipa nisu učestvovale, a za prvo kolo kvalifikacija prijavilo se 17 reprezentacija. Jedan od favorita bili su Mađari, no nisu uspjeli izboriti završnicu. Na prvom turniru nastupili su trećeplasirana s prethodnog SP-a Francuska, olimpijski pobjednik iz 1956. godine SSSR, pobjednik OI iz 1960. godine Jugoslavija, te Čehoslovačka.

„Zbornaja“ se probila u završnicu bez borbe jer su Španci pod vlašću diktatora Franka odbili igrati četvrtfinale protiv komunističkog SSSR-a. U prvom polufinalnu, Sovjeti su savladali Čehoslovake sa 3:0, dok je Jugoslavija na Parku Prinčeva nadigrala Francusku 5:4.

Svi europski nogometni prvaci

1960 – SSSR

1964 – Španija

1968 – Italija

1972 – Zapadna Njemačka

1976 – Čehoslovačka

1980 – Zapadna Njemačka

1984 – Francuska

1988 – Holandija

1992 – Danska

1996 – Njemačka

2000 – Francuska

2004 – Grčka

2008 – Španija

2012 – Španija

Jugoslaveni, koje su predvodili Jerković, Šoškić, Zebec, Šekuralac, uspjeli su preokrenuti zaostatak 2:4 i u završnici utakmice stići do pobjede. U susretu za treće mjesto između Francuske i Čehoslovačke, domaćin je slavio 2:0, dok je u finalu na Parku Prinčeva SSSR nakon produžetka pobijedio Jugoslaviju 2:1.

Povela je Jugoslavija golom Galića (41), a osam minuta kasnije izjednačio je Metreveli. Pobjednički pogodak za Sovjete, predvođene sjajnim golmanom Jašinom, postigao je Ponedeljnik u 113. minuti.

Španija 1964.

Drugi Europski kup nacija održan je u Španiji, bez promjene forme, ali sa povećanjem broja učesnika sa 17 na 29 reprezentacija. Kvalifikacijama su se priključile i Engleska i Italija, no SR Njemačka je propustila i drugo prvenstvo.

Njemački selektor Herberger smatrao je da je EP drugorazredno takmičenje i da nema smisla opterećivati igrače.

Na završni turnir su se plasirali Španija, Mađarska, Danska i SSSR. „Furija“ je u polufinalu pobijedila Mađarsku 2:1, dok je SSSR bez većih problema savladao Dansku 3:0. U susretu za treće mjesto Mađari su nakon produžetaka slavili protiv Danaca 3:1.

Španija je prva koja je osvojila tri velika takmičenja zaredom (EP 2008, SP 2010, EP 2012) [UEFA/Getty]

Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini posljednje je koje je igrano sa 16 reprezentacija, jer će u Francuskoj biti osam učesnika više. Bio je to drugi uzastopni EURO kojeg su ugostile dvije države.

Naslov je odbranila Španija deklasiravši u finalu Italiju 4:0. Bila je to najuvjerljivija pobjeda u finalima europskih smotri. „Furija“ je postala prva reprezentacija u historiji koja je odbranila naslov, te prva koja je osvojila tri uzastopna velika takmičenja (EP 2008, SP 2010, EP 2012).

Ponovo žrijeb grupa nije pomazio Hrvatsku. Odabranici selektora Bilića bili su u grupi sa Španijom i Italijom koje su dogurale do finala, te uvijek nezgodnom Irskom. U Poznanju su dobili Irce (3:1), a potom u istom gradu odigrali 1:1 protiv Italije. U ključnoj utakmici u Gdanjsku za prolaz su Hrvati trebali remi 2:2 ili pobjedu protiv Španije koja je na kraju slavila sa 1:0.

„Furija“ je potom u četvrtfinalu dobila Francuze (2:0), a Italija je nakon penala izbacila Engleze kojima je to bio sedmi poraz u osmom izvođenju jedanaesteraca u završnicama europskih prvenstava. Polufinale su izborili Nijemci pobjedom protiv Grčke (4:2), te Portugal koji je golom Ronalda pobijedio Češku 1:0.

Španija je u polufinalu nakon 120 minuta bez golova dobila Portugal boljim izvođenjem penala, a Italija na krilima Balotellija Njemačku 2:1. U finalu je Španija „razbila“ Italiju 4:0 obranivši titulu.

Izvor: Agencije