Čelnik AfD-a: Boatenga niko neće za komšiju

Boateng, stoper Bayerna iz Minhena, rođen je u Berlinu, a za „Elf“ je odigrao 57 utakmica i bio važan faktor na putu ka tituli svjetskog prvaka (Reuters)

Potpredsjednik njemačke protivuseljeničke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Alexandar Gauland izjavio je u nedjelju kako je reprezentativac ove europske države Jerome Boateng dobar nogometaš, ali kako ga Nijemci ne žele za svoga susjeda, prenose agencije.

„Ljudi Boatenga smatraju dobrim za nogometaša, ali ga ne žele za susjeda“, rekao je Gaulamd u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jeromeu Boatengu, nogometašu minhenskog Bayerna i njemačke reprezentacije, otac je Ganac, a majka Njemica. On je trenutno na priprema reprezentacije za Europsko prvenstvo 2016. i nije reagirao na Gaulandovu izjavu.

Reakcije ministara

Predsjednik Nogometnog saveza Njemačke Reinhard Grindel rekao je kako se radi o zloupotrebi reprezentacije za političke parole.

„Boateng je odličan igrač i divan čovjek“, rekao je Grindel.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je kako je izjava „neprihvatljiva“, a ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere kako bi svaki Nijemac trebao biti sretan da ima Boatenga za saigrača, sugrađanina ili susjeda.

Boateng, koji je rođen u Berlinu, jedan je od nekolicine njemačkih reprezentativaca koji nisu isključivo njemačkog porijekla.

Predsjednica AfD-a Frauke Petry izvinila se Boatengu, ali je dodala kako joj je Gauland rekao da nije dao takvu izjavu.

Novinari FAZ-a, međutim, tvrde kako imaju snimku.

Izvor: Agencije