Tyson: Amateri bi prebili profesionalne boksere

'Amaterski bokseri će premlatiti profesionalce", smatra legendarni Mike Tyson (Reuters)

Bivši prvak svijeta u boksu Mike Tyson ocijenio je “smiješnim i glupim” prijedlog da se na Olimpijskim igrama u Brazilu takmiče i profesionalni bokseri.

Ikona profesionalnog boksa Tyson boravi u Kini radi učešća u programima promocije tog sporta, a tom prilikom je komentirao prijedlog čelnika Međunarodne bokserske federacije C.K. Wua da se na predstojećim Olimpijskim igrama omogući učešće i profesionalnim bokserima, prenosi Anadolija.

“To je smiješno i glupo, jer će amaterski bokseri premlatiti profesionalce. Upravo će se to dogoditi, stvarno sam uvjeren u to”, izjavio je Tyson.

Prijedlog je trenutno predmet rasprava, ali je nejasno na koji način bi profesionalci stekli pravo nastupa na Olimpijskim igrama  s obzirom na to da su kvalifikacioni amaterski turniri završeni ili ušli u samu završnicu.

Razlike u boksu

Amaterski i profesionalni boks se razlikuju po mnogo čemu, od pravila, opreme, pa sve do trajanja meča. Amaterski mečevi traju maksimalno četiri, a profesionalni do 12 rundi.

Tyson tvrdi da su borci u amaterskom boksu mnogo brži i eksplozivniji od profesionalaca, a dodao je da se dobro sjeća brzine i vještina boraca iz Kube i Rusije sa kojima se borio tokom amaterske karijere 80-ih godina prošlog stoljeća.

“Profesionalci ne bi imali šanse da u tri ili četiri runde dođu do brzih amatera. Nisu oni pripremljeni za takav format takmičenja”, zaključio je Tyson.

Nedavno je i osmostruki profesionalni prvak svijeta u boksu Manny Pacquiao izjavio da bi ideja da predstavlja svoje Filipine na OI bila vrijedna razmatranja, ali je njegov promotor Bob Arun kazao da bi to bila “katastrofalna” ideja.

Izvor: Agencije