Dinamo će platiti UEFA-i 200.000 eura

Dinamo će iduće sezone moći prijaviti samo 23 igrača za evropske klubove, umjesto dozvoljenih 25 (AP)

Zagrebački Dinamo pristao je na nagodbu s Evropskom nogometnom asocijacijom (UEFA) te će platiti kaznu od 200.000 eura zbog nepoštivanja finansijskog fair-playa.

Osim Dinama, kažnjeni su turski klubovi Fenerbahce i Trabzonspor, te kazahstanska Astana.

Fenerbahce će platiti kaznu od 7,5 miliona eura i neće moći primati nove igrače do 2018.

Trabzonspor i Astana platit će kazne od po dva miliona eura.

Dinamo će iduće sezone moći prijaviti samo 23 igrača za evropske klubove, umjesto dozvoljenih 25.

Minus od 6,9 miliona eura

Kako prenose hrvatski mediji, klub je morao pristati na nagodbu zbog neslaganja s odredbama finansijskog fair-playa, odnosno dugovanja za 2014, 2015. i tekuću godinu.

“Dinamo je u akumuliranom minusu u zadnje tri godine u iznosu od 6,9 milijuna eura, a obzirom da to prelazi maksimalno dozvoljenih pet milijuna eura UEFA je pokrenula monitoring nad hrvatskim prvakom“, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici kluba.

„Zbog realiziranih transfera Pinta i Brekala kao i posebnog računovodstvenog tretmana Brozovića i Čopa gdje se veći dio transfera knjiži u 2016. kao i ugovorenih bonusa kod Halilovića i Šimunovića, mi sigurno nećemo imati nikakvih problema zadovoljiti kriterije financijskog fair-playa. Što se tiče minusa, on je napravljen radi zadržavanja okosnice momčadi i neprodavanja igrača, što smo si mogli priuštiti jer je Dinamo imao dobit iz prenesenih razdoblja s kojim je pokrivao dospjele obveze, a sve, naravno, s ciljem ostvarivanja što boljih rezultata“,  rekao je glavni direktor Dinama Tomislav Svetina.

„UEFA je napravila detaljan uvid u poslovanje Dinama gdje je kao olakšavajuću okolnost navela da je Dinamo izvršio sve obaveze prema igračima, trenerima, stranim klubovima i agentima. Klub je predao detaljan plan poslovanja za 2016. u kojoj je planirano da se navedeni minus stavi u granice financijskog fair-playa. Na osnovu tog plana odobrena nam je licenca za europska natjecanja u sezoni 2016./2017“, kazao je finansijski direktor Modrih Matej Škegro.

Izvor: Al Jazeera i agencije