Antonio Conte oslobođen optužbi za namještanje

I Conteov pomoćnik Angelo Alessio je također oslobođen u istom slučaju (EPA)

Italijanski sud je u ponedjeljak oslobodio budućeg trenera engleskog prvoligaša Chelsea Antonia Contija, koji je optužen da je zatajio da zna za namještanje utakmice 2011. godine, dok je trenirao Sienu.

Conte (46), koji će na Evropskom prvenstvu u Francuskoj od 10. juna do 10. jula voditi italijansku reprezentaciju, prije nego preuzme klupu Chelsea, oslobođen je, jer su se optužbe pokazale neutemeljenima, izjavio je sudija Pierpaolo Beluzzi.

I Conteov pomoćnik Angelo Alessio je također oslobođen u istom slučaju.

Predsjednik Nogometnog saveza Italije Carlo Tavecchio je izjavio da je zadovoljan oslobađajućom presudom i konačnim rasvjetljavanjem cijelog slučaja.

“Nikada nije bilo upitno moje povjerenje prema Conteu. Sada se možemo apsolutno koncentrirati na pripreme za predstojeći Euro”, rekao je Tavecchio.

Tri titule s Juventusom

Predmet suđenja bila je utakmica između Siene i Albinoleffea, koja je završena rezltatom 1:0, a potom je Conte optužen da je s pomoćnikom Alessiom bio umiješan u namještanje.

Conte, koji je već odslužio zabranu treniranja od četiri mjeseca koju mu je nametnuo Nogometni savez Italije, a u vezi s istim slučajem, cijelo je vrijeme tvrdio da nije kriv.

Ialijanski selektor je kao nogometaš odigrao više od 400 utakmica u dresu Juventusa, kojeg je kao trener odveo do tri uzastopna naslova italijanskog prvaka, od 2012. do 2014. godine, prije nego je preuzeo italijansku reperezentaciju.

Istraga je bila usmjerena na pokušaje namještanja utakmica u Serie B, te u trećoj Lega Pro ligi tokom sezone 2010/11, a obuhvatala je i neke utakmice italijanskog Kupa.

Nogometni savez Italije je također vodio vlastitu istragu o istom slučaju i suspendirao više od 50 igrača na pet godina, kao i neke klubove, među kojima su Atalanta i Siena, kojima su oduzeti bodovi.

Izvor: Agencije