Mulaomerović se nada plasmanu na Eurobasket

Bh. košarka ima svijetlu budućnost, kaže Mulaomerović (Anadolija)

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine zvanično je predstavio novog selektora seniorske reprezentacije Damira Mulaomerovića i direktora muških reprezentativnih selekcija Sinišu Kovačevića.

Mulaomerović je u svom prvom obraćanju bh. javnosti istakao da se nada da će uspjeti opravdati ukazano povjerenje plasmanom na Eurobasket 2017, prenosi Anadolija.

“Prije svega bih se zahvalio na velikom povjerenju koje mi je ukazano. Za mene je izbor za selektora velika čast i zadovoljstvo, ali prije svega i obaveza. Pred nama je težak zadatak u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, jer Rusija i Švedska nisu naivni rivali. Posebno Rusi, koji dolaskom Andreja Kirilenka na mjesto predsjednika žele da se vrate u vrh evropske košarke. Ni Šveđane sa našim trenerom Vedranom Bosnićem ne smijemo podcijeniti. Nadam se da ćemo ovaj ciklus pozitivno okončati i plasirati se na Evropsko prvenstvo”, rekao je Mulaomerović.

Novi selektor već zna ko će mu biti saradnici u stručnom štabu, a to su Dževad Alihodžić i Dražen Orešković, te Dario Novak, koji će raditi kao kondicioni trener.

“Možda priključimo još jedno ime, ali o tome ćemo kasnije. Širi spisak igrača za kvalifikacije uskoro ću objaviti, pa ćemo tek tada govoriti konkretno o imenima i igračima na koje računam. Prvo želim sa većinom potencijalnih reprezentativaca obaviti individualne razgovore. Očekujem da ću na raspolaganju imati najjači mogući tim. Važno će biti da nas zaobiđu povrede, jer u pripremnom ciklusu koji traje 40 ili 45 dan svašta se može dogoditi. Veliki sam optimista i daću svoj maksimum, a uvjeren sam da će isto učiniti i igrači. Većinu ih poznajem odranije i pokušaću im prenijeti barem dio svog žara i iskustva koje sam stekao tokom igračke i kratke trenerske karijere”, dodaje novi selektor bh. košarkaša.

Mulaomerović je dodao da stručni štab i igrače očekuje veliki posao.

‘Svijetla budućnost’

“Igramo kvalifikacije protiv dvije odlične ekipe, Rusije i Švedske, ali mislim da imamo dobre šanse da taj dio završimo u najboljem smislu. Naša ekipa ima veliki potencijal, imamo svijetlu budućnost kada su u pitanju sve reprezentativne selekcije. Ja sam veliki optimista i poručujem da ćemo dati maksimum. Igrat ćemo puno brže sa puno tranzicije i sa nekoliko mladih igrača”, kazao je Mulaomerović.

On je najavio da će razgovarati sa svim potencijalnim reprezentativcima i nakon čega će objaviti širi spisak, te da će u ekipi ostati Amerikanac Alex Renfroe, prenosi Fena.

Kada je u pitanju nastup u reprezentaciji Mirze Teletovića, Mulaomerović je kazao je da je on izrazio želju da igra, ali da treba još čekati rasplet situacije.

Aleksandar Fulurija, predsjednik KS BiH, objasnio je koji su bili ključni razlozi da Mulaomerović bude izabran za novog selektora.

“Ima više razloga kojima smo se vodili tokom izbora selektora. Prvo mora biti jasno da je kod nas potrebno postići konsenzus, a to nije lako. Prvi razlog je to što mislimo da Mulaomerović može stvoriti dobru atmosferu oko reprezentacije, drugi su neodmjerene izjave ostalih kandidata i treći, najvažniji je finansijski. Novi selektor će raditi volonterski, a to nije mala stvar. Na njemu i novom generalnom sekretaru KS BiH uštedićemo 140.000 KM (gotovo 70.000 eura) za godinu dana, a to nije mala suma”, kazao je Fulurija.

Predstavljen je i Siniša Kovačević, kao novi direktor muških košarkaških reprezentacija BiH. Bivši reprezentativac kaže da se rado prihvatio novog posla i izazova.

“Radujem se povratku u reprezentaciju, istina u jednoj potpuno drugačijoj ulozi. Kada su me pozvali iz KS BiH nisam previše razmišljao i prihvatio sam da obavljam ovaj posao. Trebao bih da budem spona između selektora svih selekcija i ljudi iz KS BiH, kako bi uspjeli pokriti potrebe svih selekcija tokom priprema i takmičenja”, naglasio je Kovačević.

Iz KS BiH su najavili da će 11. juna u Sarajevo U17 košarkaška reprezentacija BiH, koja je prošle godine u U16 konkurenciji postala prvak Evrope, odigrati prijateljsku utakmicu sa vršnjacima iz Španije. Sa istim rivalom izabranici selektora Josipa Pandže sastat će se 12. juna u Vitezu.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Bosna i Hercegovina ima najbolje mlade košarkaše u Evropi,prvake Starog kontinenta u kadetskoj konkurenciji.Ovaj veliki uspjeh postigli su u Litvaniji, gdje su u finalnoj utakmici pobijedili domaću reprezentaciju. 

Published On 17 Aug 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO