Tužitelj traži zatvor i globu za Antonija Contea

Tužitelj je spomenuo meč Siena -Albinoleffe te kazao kako je Antonio Conte bio upoznat s namještanjem rezultata (Reuters)

Italijanski tužitelj zatražio je šestomjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu i globu od 8.000 eura za selektora nogometne reprezentacije Italije Antonija Contea, zbog njegovog navodnog učešća u slučaju namještanja utakmica, objavio je u utorak Conteov advokat.

Agencije prenose kako je Conte odslužio suspenziju koju mu je izrekao Nogometni savez Italije u vezi sa slučajem namještanja iz 2011. godine, ali i da sve vrijeme tvrdi kako nije uradio ništa pogrešno.

Tužitelji iz sjevernog italijanskog grada Cremone ga terete za “sportsku prevaru”.

Negira optužbe za malverzacije

Zahtjev tužiteljstva objavljen je tek dan nakon što je aktuelni prvak Engleske Chelsea objavio kako je Conte od naredne sezone menadžer kluba.

On će prije odlaska u London predvoditi italijansku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu od 10. juna do 10. jula u Francuskoj.

Slučaj iz Cremone fokusira se na navodne malverzacije iz 2011. godine, kada je Conte bio glavni strateg kluba Siena u drugoj italijanskoj ligi Serie B.

Tužitelj je spomenuo meč navedenog kluba protiv Albinoleffea te kazao kako je Conte bio upoznat s namještanjem rezultata.

Leonardo Cammarata, Conteov advokat, negira ove navode.

“Antonio Conte negira sve optužbe za malverzacije, kao i da je bio upoznat s pokušajima namještanja utakmica”, rekao je Cammarata za agenciju Reuters.

Bez komentara Chelseaja

On je potvrdio kako je tužitelj Roberto Di Martino na saslušanju u Cremoni, zatvorenom za javnost, zatražio i uvjetnu kaznu, i globu.

Odbrana bi konačnu izjavu sudu trebala podnijeti 11. aprila, a donošenje presude bi trebalo biti sredinom maja, naveo je Cammarata.

Glasnogovornik Chelseaja naveo je kako klub neće komentirati istragu koja je u toku.

Izvor: Agencije