Video: Olimpijska baklja u rukama izbjeglice

Izvor: UNHCR

Sirijska izbjeglica Ibrahim al-Hussein jučer je nosio olimpijski plamen kroz izbjeglički kamp nedaleko od grčkog glavnog grada Atine. Baklja je na putu iz Grčke za Brazil gdje će ove godine u Rio de Janeiru biti održane Olimpijske igre.

Iz Ureda visokog komesara za izbjeglice (UNHCR) navode kako je Al-Hussein 27-godišnji sportista koji je pobjegao iz rodnog sirijskog grada Deir ez-Zora prije tri godine. Tada je granatiran dio grada u kojem je živio, a Sirijac je ranjen, izgubio je desnu nogu ispod koljena.

Paraolimpijcu i plivaču Al-Husseinu baklju je proslijedio Spyros Kapralos, predsjednik Olimpijskog komiteta Grčke.

„To je velika čast. Za mene to nije sportsko, već pitanje časti. Nije lako doći u ovu situaciju. Veoma sam sretan, danas sam uspio“, kaže Sirijac.

Takmičenje pod olimpijskom zastavom

Baklja je prošla kroz izbjeglički kamp blizu Atine, u kojem živi 1.500 izbjeglica i migranata. Mnogi od njih su pratili olimpijski plamen u rukama Al-Husseina i Kapralosa.

Prvi put u historiji olimpijskih igara na tom takmičenju će nastupiti tim sastavljen od izbjeglica. Takmičit će se pod olimpijskom zastavom.

„Nadam se kako će se sve izbjeglice, ne samo iz Sirije, već iz Iraka, Afganistana i drugih mjesta, koje dođu u Evropu i koje su prije bili sportisti, uspjeti pridružiti sportskim timovima, ma gdje se sada nalazili“, ističe Al-Hussein.

Iz UNHCR-a navode kako će Igre u Riju biti šansa da izbjeglice ispune svoje snove.

Izvor: Al Jazeera i agencije