Kraj regionalne lige: Uskoro novo takmičenje

FIBA prijeti suspenzijama savezima čiji klubovi budu igrali u konkurektnim takmičenjima (EPA)
FIBA prijeti suspenzijama savezima čiji klubovi budu igrali u konkurektnim takmičenjima (EPA)

Piše: Mario Pejović

Regionalna košarkaška ABA liga poslije 15 godine navodno prestat će da postoji u dosadašnjem formatu i igrat će se poslije nacionalnih prvenstava, a sve kao posljedica sukoba na relaciji Euroliga – FIBA.

Kako navode mediji u regiji, a to je danas potvrdio i predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije Matej Erjavec, već su počeli prvi razgovori na temu formiranja novog takmičenja.

Slovenci su danas zvanično saopćili da su povukli podršku sadašnjoj ABA ligi, što su prije nekoliko dana uradili košarkaški savezi Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatski.

Predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije je pojasnio zbog čega je taj savez povukao podršku dosadašnjem formatu ABA lige.

aba-league.com

U dosadašnjih 15 godina, u regionalnoj ligi su igrali timovi iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Izraela, Mađarske, Bugarske i Češke.

Od svog osnivanja, regionalna liga je nosila tri imena i to Goodyear liga (do 2006.), NBA liga (od 2006. do 2011) te sadašnja ABA liga.

Prvi prvak lige je bila ljubljanska Union Olimpija, dok je aktuelni prvak beogradska Crvena zvezda.

Najuspješniji tim lige je Partizan, koji je šest puta bio najbolji tim regije.

Regionalna liga se danas može smatrati uspješnim projektom, jer su utakmice najboljih timova privlačile više publike nego susreti igrati u domaćim prvenstvima, a navijači su imali priliku vidjeti neke od budućih i bivših evropskih i NBA zvijezda. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

FIBA prijeti suspenzijama savezima zbog najava klubova iz država regije da će se natjecati u ULEB-ovom Eurokupu.

16 Apr 2016

U idućem će periodu regionalni Savezi i klubovi diskutirati o tome treba li im regionalna liga u nekom drugom formatu ili im ne treba.

11 Apr 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO