Sarajevski vječiti derbi – 107. put

Bordo fudbaleri postigli su tri gola više od gradskih rivala – 123:120 (Reuters)

Piše: Muhamed Bikić

Riječ derbi, po čuvenom Klaićevom riječniku (Bratoljub Klaić: Rječnik stranih riječi, Zagreb, 1978. godine), ima općeprihvaćeno značenje u svijetu za važnu i odlučnu sportsku utakmicu za koju vlada osobito zanimanje. U svim sportovima svako prvenstveno kolo donosi neki derbi, dakle utakmicu najboljih, a vječiti derbiji su većinom vezani za susrete gradskih rivala.

I tako, od polovine pedesetih godina prošlog stoljeća, grad Sarajevo živi sa svojim vječitim derbijima između Željezničara i Sarajeva, kao što Beograd  ima Crvenu zvezdu i Partizan, Rim ima Romu i Lazio, Milano – Inter i Milan, Torino – Juventus i Torino, Madrid – Real i Atletico, London – Arsenal i Tottenham, Manchester – Manchester United i Manchester City, Istanbul – Fenerbahce i Galatasaray…

Prvi derbi 1954. godine

Vratimo se vječitom derbiju u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Željezničar i Sarajevo su se prvi put sastali u Kupu nekadašnje Jugoslavije 12. augusta 1954. godine na Koševu, a slavio je domaći tim 5:2. Prvi prvenstveni meč odigran je iste godine, 10. oktobra na Grbavici, a ponovo je uspješnija bila ekipa Sarajeva koja je slavila 6:1. Za Željezničar su u tom historijskom vječitom derbiju nastupili: S. Vrebac, Kranjc, Abramović, Ubović, M. Vrebac, Imamović, Prelo, Radonjić, Kulović, Đorđević i Pašić, a za Sarajevo: Pejak, Biogradlić, Džemidžić, Agošton, Jusufbegović, Glavočević, Novo, Živkov, Stipić, F. Lovrić i Paćuka.

“Slavili smo uvjerljivu pobjedu. Strijelac istorijskog prvog gola je bio Muhamed Paćuka, a golove su još postigli Dobrivoje Živkov, te po dva Franco Lovrić i Mladen Stipić. Imali smo sjajan tim na čelu sa trenerom Miroslavom Mehom Brozovićem, a objektivno ekipa Sarajeva je bila jedna od najboljih u to vrijeme u bivšoj Jugoslaviji”, bile su riječi rahmetli Keme Džemidžića. 

“U derbiju sam za direktnog protivnika imao borbenog i požrtvovanog Kemu Džemidžića. U tom prvom derbiju smo visoko poraženi, a ja sam dao jedini gol za Želju. U ostalim derbijima samo sam se jednom radovao, a nakon tog prvog, debitovao sam za reprezentaciju bivše Jugoslavije, protiv reprezentacije Turske na Koševu“, bile su riječi rahmetli Ilijasa Pašića.

Sa po šest golova Asim Ferhatović Hase u dresu Sarajeva i Dželaludin Muharemović u dresu Željezničara najbolji su strijelci sarajevskih derbija.

“Hase je bio odličan i inteligentan fudbaler. Nastupati zajedno sa njim, bila je prava privilegija. Nije bilo potrebno nikakvo uigravanje. Naravno, puno je bilo teže igrati protiv njega. Što se tiče mojih nastupa, dva puta sam postizao golove u ovim nezaboravnim utakmicama”, kaže Ivica Osim.

“Kad je Hase u pitanju, upravo svi pamtimo sezonu 1963. i trijumf nad gradskim rivalom od 3:2. O ovoj utakmici mnogo se pričalo. Nakon postignutog gola Hase se uhvatio za stativu koja je zbog dotrajalosti pukla i tako je ostala čuvena priča o Hasetu i slomljenoj stativi”, priča Mirsad Fazlagić.

Samo jedan hat-trick

Prvi meč u okviru prvenstva Bosne i Hercegovine ova dva tima su igrala u Zenici 14. septembra 1994. godine, a susret je završen neriješeno 1:1, kao i prvi meč na otvaranju Grbavice nakon reintegracije 2. maja 1996. godine.

“Sve je bilo na Grbavici kao prije rata – ambijent i navijači koji su stvorili paklenu atmosferu. Nezaboravna utakmica, kao i ona u Zenici ratne godine. Inače, utakmice izmeđe Želje i Sarajeva su najznačajniji sportski događaji u glavnom gradu BiH i to treba njegovati“, navodi Dželaludin Muharemović.

Jedini hat-trick u prvenstvenom gradskom derbiju postigao je Radmilo Mihajlović, igrač Željezničara, 7. septembra 1986. godine u susretu igranom na Grbavici, a koji je završen 4:1 u korist domaćih.

“Pored ta tri gola, posebno mi je u sjećanju ostao jedan detalj iz vječitog derbija, kada sam škaricama sa ivice kaznenog prostora, gađao rašlje, no Enver Lugušić je maestralnom paradom sačuvao svoj gol. Ona moja čuvena ‘Kup UEFA generacija’ bila je puno uspješnija. Redovno smo slavili protiv komšija sa Koševa“, podsjeća Radmilo Mihajlović.

Najviše prvenstvenih vječitih derbija, ali kada je riječ o nastupima za oba vječita rivala, zabilježio je legendarni plavo-bordo golman Slobodan Janjuš i to 15 u dresu Željezničara i šest u dresu Sarajeva.

“Kao golman Želje, četiri puta sam bio pobjednik i poražen, a sedam utakmica je završeno neriješenim rezultatom. U bordo dresu jednom sam slavio i tri puta smo bili poraženi, a dvije utakmice su završene bez pobjednika. Jedan vječiti derbi bih izdvojio, a to je kada sam branio za Sarajevo. Igrali smo na Grbavici, bio je rezultat 1:1. U 87. minuti desio se jedan žestok sudar između mene i Radeta Paprice. Obojica smo išli na loptu i u tom duelu ja sam se povrijedio i imao sam na dva mjesta prijelom noge. Ipak, i sa takvom slomljenom nogom vratio sam se na gol da branim. U jednom momentu kada sam se oslonio na tu slomljenu nogu, pao sam. Nisam mogao više ustati“, priča Slobodan Janjuš – Čobo.

Rekordna posjeta – 55.000 gledalaca

I za kraj o navijačima zbog kojih se igra fudbal i koji su bili i ostali nezaobilazni segment vječitih derbija. Rekordna posjeta je zabilježena 10. marta 1982. godine na stadionu Koševo, kada se okupilo blizu 55.000 gledalaca, a rezultat je glasio: Sarajevo – Željezničar 2:1.

“Bilo je to osamdesetih godina. Mislim da je tada oboren rekord svih vremena na Koševu. Preko 50.000 gledalaca. Prava drama na utakmici. Željo je poveo preko Nikole Nikića. Ja izjednačim. Na kraju 2:1 za nas, a pobjedonosni gol je postigao Keli Vidović“, riječi su Safeta Sušića, najboljeg bh.  fudbalera prošlog stoljeća.

Ovog vikenda, tačnije 24. aprila, na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” na programu je 107. vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara. U dosadašnjih 106 prvenstvenih mečeva, skor je izjednačen –  31 pobjeda na obje strane, uz 44 remija.

Kada je riječ o gol-razlici, tu je Sarajevo uspješnije. Bordo fudbaleri postigli su tri gola više od gradskih rivala – 123:120.

Dakle, “u nedjelju kad je otiš'o Hase”, na programu je 107. derbi na Hasetovom stadionu u pohodu na Evropu.

Izvor: Al Jazeera