Laureus: Ðoković najbolji sportista svijeta

Đoković je 2015. stigao do 15 uzastopnih finala, osvojio 11 titula i došao do 82 pobjede (EPA)

Najboljem teniseru svijeta Novaku Ðokoviću sinoć je na svečanosti u Berlinu uručeno priznanje za najboljeg sportistu svijeta za 2015. godinu, u izboru Laureus akademije.

Ovo je Ðokoviću treći put da osvaja ovo prestižno priznanje, pošto je bio najbolji i 2014. i 2011. godine.

Konkurenti Ðokoviću bili su Britanac Lewis Hamilton (Formula 1), Argentinac Lionel Messi (nogomet), Jamajčanin Usain Bolt (atletika) i Amerikanci Step Curry (košarka) i Jordan Spieth (golf).

Srpski teniser se trećom titulom izjednačio sa Boltom, a ispred njega je još samo rekorder Roger Federer, koji je četiri puta bio najbolji.

Kako je navedeno u obrazloženju “Laureus akademije”, srpski teniser je prethodne godine ostvario izvanredne rezultate.

 

 

Tri Grand Slama

Osvojio je tri Grand Slama – Australian Open, Wimbledon i US Open, dok je na Roland Garrosu stigao do finala. Time je postao tek treći teniser koji je stigao do sva četiri Grand Slam finala u istoj godini. Svjetski broj jedan je, također, prvi igrač koji je osvojio šest Masters turnira u sezoni.

U 2015. je stigao do 15 uzastopnih finala, osvojio je 11 titula, došao do 82 pobjede, uz svega šest poraza. To je bilo i više nego dovoljno da Ðoković zasluži priznanje i pehar.

Najbolji teniser svijeta, kome je priznanje uručio vozač formule jedan Nico Rosberg, zahvalio se na nagradi svima koji su ga predložili za ovo priznanje, kao i članovima Laureus akademije koji su glasali za njega.

“Veoma sam počastvovan jer sam u prilici da stojim ovde večeras, sa prestižnim priznanjem u rukama. Zahvalan sam što su mi ljubav i posvećenost tenisu i sportu uopšte pružili mogućnost da doprinesem pozitivnim promenama. Sport je mnogo više od igre. Spaja sve ljude ovog sveta. Daje deci nadu, pruža im inspiraciju i pomaže da sanjaju velike snove. Uči nas pravilima fer-pleja, kao i tome kako da iskoristimo priliku i pobedimo strah, slabosti i sumnju”, rekao je Ðoković.

On je naglasio da u sportu svi djeluju kao tim.

“Na osnovu ličnog iskustva mogu da kažem da je moguće postići velike stvari, bez obzira na to odakle dolazite, koliko mnogo ili malo imate. Nije niko savršen, ali uprkos tome možemo da uradimo velike stvari u bilo kojoj sferi života. Moj izbor je bio tenis. To je moja ljubav i moja najveća strast. Uz dosta rada i vere, došao sam do ovog nivoa, a svako drugi je u stanju da uradi nešto slično u nekoj drugoj oblasti ili sportu”, istakao je Ðoković.

Zahvala za priznanje

Srpski as zahvalio Laureusu, instituciji koja okuplja sportske legende, za priznanje.

“Hvala Laureusu što brine o mladima širom sveta i što pomaže deci da ostvare svoj potencijal. Hvala i na inspiraciji koju dobijam”, poručio je Ðoković.

Za najbolju sportistkinju proglašena je Serena Williams, tim godine je ragbi reprezentacija Novog Zelanda, nagradu za životno djelo dobio je čuveni vozač Formule 1 Niki Lauda, a nagrada sportski duh posthumno je dodijeljena legendarnom holandskom nogometašu i treneru Johanu Cruyffu.

Nagrada Laureus dodjeljuje se od 2000. godine, jedna je od najprestižnijih, a porede je sa nagradom američke filmske akademije “Oskarom”.

Osvajače nagrada bira žiri koji čine sportske legende.

Sistem je takav da se nominiraju sportisti u sedam kategorija, zatim se bira panel od 2.000 sportskih novinara koji glasaju za nominirane, a potom članovi akademije Laureus prave konačan izbor, koji se prenosi u 180 zemalja.

Fondacija Laureus je do sada izdvojila više od 100 miliona dolara za pomoć mladim sportistima širom svijeta.

Izvor: Agencije