Kobe Bryant – heroj ili zločinac?

Shaquille O'Neal i Kobe Bryant zajedno su Lakersima donijeli tri NBA naslova (AP)

Piše: Zoran Čutura

Tamo daleko je počelo NBA doigravanje, a ja počinjem pisati o nečemu i nekome što nema veze s NBA doigravanjem – barem ne ovim aktualnim. Priča o čovjeku koji se oprostio od igranja košarke prije nekoliko dana u najmanju je ruku isto tako velika kao i priča o doigravanju. Možda i veća, jer je Kobe Bryant obilježio proteklih 20 godina NBA.

Bez obzira na to voljeli ga, mrzili ili pokušavali ignorirati, to mu se mora priznati. Tri sam dana razmišljao o tome kako intonirati ovaj tekst – jer baš i nisam Kobeov fan, a tijekom teksta ću, nadam se, uspjeti i objasniti zašto je tako – i nisam se uspio odlučiti. Nije mi bilo jasno gdje sam to zalutao u razmišljanjima, dok nisam naišao na citat velikog trenera Phila Jacksona, koji je imao priliku itekako dobro upoznati Kobea dok je vodio i njega i Shaqa [Shaquille O'Neal] kao suigrače do tri NBA naslova, pa potom i Kobea kao jedinu i najveću zvijezdu slijedećih Lakersa do još dva naslova.

“Dio Kobea očajnički želi bio dio grupe i uživati u društvu suigrača, dok mu je košarka jedino utočište. Ali postoji i drugi dio Kobea, koji često pobjeđuje, a taj dio želi, možda iz potrebe, biti izoliran od grupe. Ostvariti i jedno i drugo istovremeno je jednostavno nemoguće”, kazao je Jackson.

On je i sâm, u knjizi Posljednja sezona – gdje je iznio svoje viđenje sezone 2003/04. kad su Lakersi u finalu izgubili od Pistonsa iako su bili veliki favoriti za osvajanje naslova – bio vrlo kritički nastrojen prema Bryantu.

Veličanstveni igrač i veliki egoist, eto, u tu bi rečenicu stalo i moje mišljenje.

Nevjerojatna je istina – što god tko mislio o njemu, vjerojatno je u pravu. Barem djelomično. I barem prema Philu Jacksonu. Da, on je ostao Laker cijelu karijeru, svih 20 godina, što je NBA rekord svih vremena. Ali i, da, upravo je on tražio razmjenu u organizaciju gradskih rivala Clippersa, i to nakon što je rasturio jednu od najvećih NBA momčadi svih vremena, onu s kojom su on i Shaq osvojili tri uzastopna naslova. Da, dočekivao je nove igrače u momčadi pokazujući im tko je boss i igrajući s njima jedan-na-jedan poslije treninga, i jedan dio tih igrača namjerno je pretvorio u luzere (čitaj: Dwight Howard).

Donio puno pobjeda, ali i poraza

Donio je Lakersima puno pobjeda. I puno su utakmica izgubili samo zbog njega. Gotovo da bi se moglo reći da su vlasnici Lakersa, obitelj Buss, i cijela organizacija bili njegovi taoci dugo vremena, posljednjih sezona je bilo debelo, debelo preplaćen, a da Lakersi nisu imali nikakvih relevantnih rezultata, ali su samo i isključivo zahvaljujući njemu Lakersi potpisali 20-godišnji TV ugovor s Time Warnerom iz 2011. godine za četiri milijarde (!!!) dolara.

Paradoksalno? Naravno, to je NBA. Evo vam još jednog paradoksa. Složit ćemo se u tome da je Tim Duncan sa Spursima tijekom posljednjih 20 godina napravio više no što je Kobe u tom periodu napravio s Lakersima. Ali će povijest više pamtiti Kobea, jer su njegovi osvojeni vrhunci bili viši od Duncanovih. Kao što su i propadi bili puno dublji od Duncanovih.

Kobe neće ostati zapamćen po naslovima i brojkama, njegova ostavština je puno veća od toga. On je filmski negativac koji poživi dovoljno dugo da na kraju filma počnemo navijati za njega. Posljednja Kobeova sezona, sezona oproštaja koji je trajao četiri mjeseca, donijela je njegovo novo lice, taj novi Kobe je srdačno mahao navijačima u, recimo, Detroitu ili Chicagu, koji su ga do jučer mrzili iz dna duše i nježno je grlio suparničke zvijezde koje je pokušavao poniziti do jučer, šapćući im na uho nježne riječi.

On je najbolji strijelac Lakersa svih vremena, treći najbolji strijelac NBA svih vremena (iza Jabbara i Malonea), ali i čovjek koji je promašio najviše šuteva u NBA povijesti. Podatak koji sigurno niste znali jest da je Kobe ujedno i 29. najbolji asistent u NBA svih vremena. A uz to je 12 puta biran u najbolje obrambene NBA momčadi nakon sezona, što potkrepljuje činjenica da je 14-ti najbolji svih vremena u osvojenim loptama. Bez obzira, dakle, na to što je 24 puta išao preko 50 poena, i što je s 81 poenom Raptorsima ostvario drugi najbolji učinak (iza Chamberlaina) ikada – nije bio samo napadač. Njegova je košarka bila više od postizanja poena.

Priča o (navodnom) silovanju

A tu, nakon veličanja, opet dolazi priča o (navodnom) silovanju iz 2003. Ta je priča s vremenom u očima javnosti svedena na Kobeovu ispriku supruzi Vanessi u vidu purpurnog dijamanta vrijednog četiri milijuna dolara, a da nikad nitko neće znati pravu istinu o datoj noći – osim dvoje upletenih ljudi. Kobe je javno priznao preljub, a 19-godišnja tužiteljica odustala je od tužbe za seksualno napastovanje tjedan dana prije no što je slučaj trebao doći na sud, i to godinu dana nakon događaja poslije kojeg ju je Bryantov odvjetnički tim razvlačio po medijima i uvaljao u blato. Inače, za silovanje se može dobiti i doživotni zatvor…

Ostatak tužbe – na stranu navodno silovanje – riješen je izvansudskom nagodbom pod uvjetima koje javnost nije doznala, niti će doznati. Tužiteljica, inače, dolazi iz bogate obitelji – dosta bitan detalj. Policijsko ispitivanje tužiteljice i optuženog javni su dokumenti, sve je skupa vrlo gadljivo kad čovjek pročita, ali izdvojit ću jedan detalj. Tijekom ispitivanja Kobe je iz nekog razloga našao za shodno da u priču uplete i Shaqa, iz čije sjene u toj fazi karijere još nije bio izašao.

“Trebao sam učiniti on što Shaq radi. Shaq djevojkama daje novac ili im kupuje aute, potrošio je već milijun dolara tako. On to radi da bi bile tiho”, rekao je tada Kobe.

Bez komentara, stvarno nije potreban.

Vrtoglava zarada

Tijekom 20 godina karijere Kobe je zaradio 680 milijuna dolara – što od ugovora s Lakersima, što od reklama. Nije prestigao Michaela Jordana po broju osvojenih prstenova (6-5), ali ga je prestigao po zaradi. I došao je najbliže od svih igrača ostvarivanju onih vječitih predviđanja o “novom Jordanu”.

Zarada od 680 milijuna dolara najviša je ikada za sportaša koji se bavio momčadskim sportom. A samo su tri individualna sportaša zaradila više od Kobea – Tiger Woods, Michael Schumacher i Floyd Mayweather. Lakersi su mu isplatili 323 milijuna dolara, i samo je Kevin Garnett isključivo od košarke zaradio više od njega. A samo su Bryant i Jordan u jednoj sezoni zarađivali iznad 30 milijuna dolara. Kobe je reklamirao velike brandove – Mercedes, McDonald's, Sprite, Nintendo, Sony i druge, ali nikada nije uspio stvoriti vlastiti reklamni brand kao Jordan.

Kad je tek bio ušao u NBA, ne zaboravljajmo da je direktno sa srednje škole ušao među profesionalce, potpisao ga je Adidas, ali nisu to znali kapitalizirati i prešao je na Nike 2003. Iz nekog je razloga, neki kažu zbog gracioznog stila igre, Bryant postao najveća NBA zvijezda u Kini, što je Nike znao iskoristiti uz 300 milijuna Kineza koji se bave košarkom.

A prošle je godine Nike samo u SAD prodao tenisice s Bryantovim logom u vrijednosti od 105 milijuna dolara. I na kraju ove financijske balade dodajmo kako su Lakersi 1996. godine, kad je Bryant draftiran, vrijedili oko 200 milijuna dolara, a danas su procijenjeni na oko 2,5 milijarde dolara.

Nisam siguran je li čitatelj išta pametniji nakon čitanja ovog teksta, siguran sam da ja nisam nimalo nakon pisanja. Jednostavno je tako kako je. Kobe je ušao u povijest, a čini se da će nam trebati malo veća vremenska distanca kako bismo ga u toj povijesti pozicionirali na pravi način.

Izvor: Al Jazeera