Odlazi Kobe Bryant, jedan od najvećih svih vremena

Kobe Bryant, košarkaš koji je obilježio dva desetljeća u NBA ligi, oprašta se od aktivnog igranja. Posljednju utakmicu odigrat će protiv Utah Jazza.

Time Bryant, nakon 20 sezona, pet prstenova NBA prvaka i dvije zlatne olimpijske medalje napušta košarku. Kad je početkom sezone najavio odlazak, nije žalio.

“U ovom trenutku pomirio sam se s odlukom. Mnogo sam se naradio”, rekao je tada Bryant.

Njegovi Lakersi ove su sezone među najslabijim timovima NBA lige. No, čak i u nedjeljnom porazu u Houstonu Kobe Bryant je pokazao kako se ne predaje – postigao je 35 poena.

“Ovo je epski grozna sezona za Lakerse, a najbolje što se klubu moglo dogoditi je Kobeov pristup posljednjih nekoliko godina… Navijačka baza se doista galvanizirala i emotivno proživljava kraj puta jedne od NBA ikona”, ukazuje Doug Eldridge, konzultant u sportskom marketingu.

Najveći i jedinstven

Ispred dvorane u kojoj će Bryant odigrati završnu utakmicu, navijači kažu da je jedan od najvećih svih vremena – i jedinstven.

“Svi kažu: Michael Jordan je najbolji. Ne, za mene je to Kobe, jer sam ga uživo mogao gledati”, kaže Tesh Almaharaj, ljubitelj košarke.

“Činjenica je da je neprestano davao 100 posto i nije se zaustavljao, ali vrijeme ne možeš pobijediti. Dustigle su ga godine”, dodaje navijač Michael Thompson.

“Odrastao sam gledajući ga. Kad bi mi završila nastava, a Lakersi bi igrali, uvijek bih otišao na utakmicu. Proučavao sam nekad njegove pokrete. A sad je kraj – ludo i nezaboravno”, rekao je Rome Castile.

Za ulaznicu – 2.100 dolara

Izvan terena Bryant je bio reklamno lice za Turkish Airlines, McDonald's i mnoge druge.

“Procjenjuje se da je u karijeri zaradio 320 milijuna dolara na terenu, dakle od igre, i 280 milijuna izvan košarke, što prelazi 600 milijuna dolara”, objašnjava konzultant Eldridge.

Sve što je Bryant marketinški podržao, pretvaralo se u zlato.

“Kao, na primjer, posebno izdanje ‘Kobe Bryant Black Mamba’ košarkaške sportske obuće marke ‘Nike’. Jedan par košta 200 dolara”, javio je Al Jazeerin reporter Rob Reynolds.

Ulaznice za posljednju Bryantovu utakmicu u Lakersima su rasprodane. Onaj tko želi pošto-poto ući u dvoranu, morao je za prosječnu cijenu ulaznice u pretprodaji izdvojiti 2.100 dolara – iznos za koji se uživo može vidjeti posljednja predstava jednog od najvećih košarkaša u povijesti.

Izvor: Al Jazeera