WADA poslala upozorenje Rusiji

Samo dan nakon što je sportski svijet bio suočen sa doping skandalom vezanim za teniserku Mariju Šarapovu, fokus optužbi ostaje na ruskim sportašima, a posebno atletičarima. Svjetska antidoping agencija WADA poslala je dodatno upozorenje Rusiji.

Čini se kako ruski sportski zvaničnici nisu dovoljno ozbiljno shvatili suspenziju izrečenu njihovim atletičarima u novembru zbog sistematskog višegodišnjeg dopinga.

Zato je još jednom apostrofirano da je njihov nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u brazilskom Riju pod sve većim znakom pitanja.

„Kada smo objavili izvještaj u novembru, znali smo kako će biti teško ispuniti naše uvjete. Ali, isto tako smo znali da, ukoliko oni čvrsto odluče to napraviti, moguće je. I evo nas, četiri mjeseca kasnije, a rezultata nema. Problem neće nestati ako se nešto ozbiljno ne uradi. Ni Svjetska antidoping agencija, a ni Međunarodna atletska federacija nikom neće progledati kroz prste“, kazao je Dick Pound, šef nezavisne komisije WADA-e.

Konačna odluka

Njemački novinari posljednjih dana su javnosti prezentirali svježe dokaze kako kultura dopinga ruskih atletičara nije iskorijenjena i kako takva praksa nije postala stvar prošlosti.

„Nova otkrića, nova istraga koju je provela njemačka televizija, jasno pokazuju da trener radi sa sportašima iako ga je suspendirala Međunarodna atletska federacija. Ako Rusija želi vratiti ugled u sportskim krugovima, mora uraditi svoj domaći zadatak“, naveo je njemački novinar i ekspert za doping Hajo Seppelt.

Moskovljani imaju svoje mišljenje o cijeloj priči, smatraju kako se sve ovo dešava „kako bi se ruskim atletičarima zabranio nastup u Riju“, te kako je riječ o problemu koji je prisutan u cijelom svijetu.

Na Igrama u Londonu ruski atletičari bili su drugi po broju medalja, iza Amerikanaca. No, Igre u Riju mogli bi pratiti na televiziji.

Međunarodna atletska federacija i Svjetska antidoping agencija najavile su kako će u narednim danima detaljno razmotriti u kojoj mjeri Rusija poštuje izrečene mjere za iskorjenjivanje dopinga, te da će nakon toga donijeti konačnu odluku o učešću ruskih atletičara na Igrama u Riju, do čijeg je početka ostalo 149 dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije