FIFA-ine kazne zbog namještanja mečeva

Iz FIFA-e navode kako su zvaničnici u nekim slučajevima doživotno suspendirani „od posjedovanja bilo kakve pozicije“ u Nogometnom savezu Italije (Arhiva)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) objavila je kako je odredila kazne na svjetskoj bazi za „nekoliko zvaničnika i igrača“ koji su povezani sa namještanjem utakmica i nelegalnim klađenjem u Italiji, prenosi agencija AP.

Kako javlja agencija Anadolija, riječ je o nekoliko zvaničnika i 23 igrača.

Kazne za ove slučajeve su već izrekli Nogometni savez Italije (FIGC) i državni Olimpijski komitet koji su naredili zabrane rada na nacionalnom nivou do pet godina trajanja.

Iz FIFA-e navode kako su zvaničnici u nekim slučajevima doživotno suspendirani „od posjedovanja bilo kakve pozicije“ u Nogometnom savezu Italije.

Priznanje iz Catanije

Svjetska kuća nogometa nije objavila identitete zvaničnika i nogometaša koji su umiješani u utakmice igrane 2014. i 2015. godine, a koje su istraživali tužitelji u Catanzaru i Cataniji.

Prošlog juna, vlasnik kluba Catania Antonino Pulvirenti je priznao namještanje pet utakmica druge italijanske lige Serie B, a koji su trebali pomoći ovom sicilijanskom klubu da ne ispadne iz ovog ranga italijanskog nogometa.

Pulvirenti je na sudu kazao kako je ukupno isplatio 500.000 eura, navodi AP.

Izvor: Agencije