FIFA uvodi videotehnologiju u nogomet

Novi predsjednik i nove revolucionarne stvari u svjetskom nogometu – Svjetska nogometna asocijacija krenut će u jednu od najvećih promjena u historiji vezanih za najpopularniji sport. Iduće godine počet će testiranje videotehnologije koju će sudije moći koristiti za pregled spornih situacija tokom utakmice.

Na prvi radni zadatak izvan Ciriha, u Cardiff, novi je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino doputovao niskotarifnom aviokompanijom Easyjet, što je bio razlog kašnjenja inače tačnog Švicarca.

“Doputovao sam Easyjetom i malo zakasnio zbog presjedanja u Bristolu, zbog čega se izvinjavam”, kazao je te dodao: “Mi smo obični ljudi i želim da se tako i ponašamo. Ovako ću se ponašati i ubuduće.”

Uz novitete u nogometu, novi čelnik FIFA-e ne može pobjeći kontroverzama iz vremena njegovog prethodnika Seppa Blattera, a koje su vezane za Mundijale u Rusiji i Kataru.

Dolazi novo vrijeme

“Bilo je mnogo špekulacija, optužbi, ali niti jedne činjenice u šest godina od kako su odluke donesene. U jednom trenutku s tim se mora prestati i fokusirati se na rad. Ne želim špekulirati, već raditi i pomoći Rusiji i Kataru da organiziraju najbolja svjetska prvenstva u historiji”, izjavio je Infantino.

Prva odluka u kojoj je učestvovao zauvijek će promijeniti nogomet. Potvrđeno je da od 2017. godine kreću službena testiranja uvođenja videotehnolgije koju će sudije tokom utakmice moći koristiti za pregled spornih situacija.

“Danas smo donijeli historijsku odluku za nogomet. Pokazali smo da slušamo glas navijača, igrača i da je prevagnuo zdrav razum. S tehničkim pripremama počinjemo što prije, kako bi već iduće godine sve testirali tokom odigravanja utakmica. Cilj je da tehnologija bude u službi nogometa, ali da istovremeno ne ometa ritam same igre”, istakao je.

Infantino je i podržavanjem ove odluke pokazao kako njegovim dolaskom na čelo FIFA-e dolazi potpuno novo vrijeme za nogometnu igru.

Izvor: Al Jazeera i agencije