Kao da je reprezentacija BiH igrala u Zenici, a ne u Zurichu

Bivši reprezentativac Marko Topić je s porodicom gledao susret Švicarska - BiH (Al Jazeera)

Piše: Muhamed Bikić

Krajem marta, švicarski grad Zurich bio je poprište istinskog fudbalskog spektakla, gdje su se susrele reprezentacije Švicarske i Bosne i Hercegovine, a koje predvode nekadašnji ljuti rivali na terenu, akteri čuvenih sarajevskih derbija, Vladimir Petković i Mehmed Baždarević.

Upravo vječiti derbi je bio jedna od tema razgovora uoči ovog prijateljskog meča. Uvijek se lijepo prisjetiti tih vremena, osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su Sarajevo i Željezničar igrali zasigurno najljepši fudbal na prostorima tadašnje države. Na kraju krajeva, Sarajevo je bilo prvak države, a Željo polufinalista Kupa UEFA.

„Rado se sjećam tih utakmica. Mogli smo cijelu sezonu odigrati tu i tamo, ali derbi je bio derbi, iznad svega. Za njih smo živjeli i jedva čekali, kao i sami navijači“, govorio je Petković, nekadašnji prvotimac Sarajeva, a tadašnji kapiten Želje Baždarević je dodao:

„I ja se rado sjećam tih susreta. Redovno smo ih pobjeđivali, tako da se Petković nije imao prilike radovati. Ali, mi smo bili samo rivali na terenu, a inače veliki prijatelji. Izlazili smo i zaista provodili dosta vremena zajedno.“

Selektori, nekada ljuti rivali

I tako nakon tri decenije, susret dva velika prijatelja, danas dva selektora, jedan na klupi Švicarske, a drugi na klupi BiH. Prva izborila nastup na predstojećem EURO-u u Francuskoj, a druga ne, jer je Irska bila nepremostiva prepreka u baražu.

„Upravo nakon poraza u prijateljskom meču od te vrlo neugodne reprezentacije Irske, nadam se pozitivnom ishodu na našem domaćem terenu. Mislim da smo odabrali adekvatnog protivnika u ovim pripremnim mečevima za EURO. Naravno, posebno me raduje da je to reprezentacija BiH, koju predvodi moj veliki prijatelj Baždarević“, bio je optimističan Petković.

Baždarević je, nakon pobjede BiH u gostima protiv Luksemburga, najavio nastavak uspješne serije u ovim prijateljskim mečevima, a krajem maja očekuje ga još jedan, također u Švicarskoj, u St Gallenu, protiv Španije.

„Protivnik nam je po mjeri, a upravo zbog njihovog selektora, moga prijatelja Petkovića, navijat ću za Švicarsku na predstojećem EURO-u. Sretno Švicarcima u Francuskoj, ali mi imamo svoj put i svoje ambicije u svakom meču, bio on prijateljski ili kvalifikacioni. U ovim mečevima želim da stvorimo jedan tim od 25 igrača na koje mogu računati u svakom trenutku“, kazao je Baždarević.

Inače, tri dana čuveni Swissotel u u Zurichu, gdje je bila smještena bh. ekspedicija, bio je doslovno opsjednut bh. navijačima, ne samo iz Švicarske, nego iz cijele Evrope, koji su došli da se slikaju sa svojim ljubimcima Begovićem, Džekom, Spahićem, Pjanićem, Ibiševićem, Bešićem, Đurićem, Prcićem…

Posebno Lulićem, koji je nekada upravo u Zurichu, u Grasshopperu, ostavio neizbrisiv trag.

Prve kvalifikacije u ratu

Uoči susreta, Baždarevića su posjetili i nekadašnji saigrači iz Željezničara i reprezentacije bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, Haris Škoro i Admir Smajić.

„Godinama živim u Švicarskoj i kada god igra naša reprezentacija, bilo ‘A’ ili neka druga selekcija, tu sam da podržim. Inače u ratnom periodu nastupao sam u humanitarnim utakmicama za BiH i drago mi je da sam bio dio te nezaboravne priče i to upravo sa Mešom. Osim što smo zajedno igrali u Želji, igrali smo u obje reprezentacije“, kaže Škoro.

„A sjećate se da je nas iz Želje bilo najviše kod Ivice Osima. Znalo nas je biti i po pet u jednom trenutku. Žao mi je što Meša nije uspio odvesti BiH na EURO, ali sam uvjeren da ćemo ići na Mundijal. Meša je to, uvijek uporan i radan. Drago mi je da ima veliku podršku i naših navijača, posebno ovdje u Švicarskoj. Trebao je doći i naš nekadašnji saigrač iz Želje i reprezentacije Mirsad Baljić, ali evo tu je opet i naš komšija sa Koševa Zlatko Dupovac. Bilo smo zajedno i u St. Gallenu kada nas je vodio Pape i kada smo igrali protiv Brazila. Drago mi je da je tu još u Savezu naš Sead Kajtaz“, dodaje.

Smajić ističe kako ga „za Baždarevića vežu lijepe uspomene, još dok smo igrali zajedno za bivšu reprezentaciju Jugoslavije“.

„Ali, igranje za BiH, to je posebna priča. Jer, mi smo igrali u periodu kada se reprezentacija stvarala i tu u ovom prvom kvalifikacionom ciklusu. Nikada neću zaboraviti susret u Kalamati protiv Grčke i priprema u Velikoj Kladuši. Tada smo sanjali da jednog dana odemo na završnicu najboljih reprezentacija svijeta, Evrope. No,  žao mi je što nismo igrali još, jer smo mogli, i to obojica. Sjećam se kada su nas pozvali da se oprostimo. Bilo je to protiv reprezentacije svijeta, a kada su Meši javili, on se pripremao nekoliko dana. Mislim da je i tada mogao odigrati cijelu utakmicu, a nije mu bilo pravo kada su ga već na početku pozvali da izađe. Šalu na stranu, Meša je veliki stručnjak i čovjek i nadam se da će reprezentaciju BiH odvesti u Rusiju“, dodaje nekadašnji prvotimac Partizana i reprezentativac bivše Jugoslavije i BiH koji godinama živi i radi u Švicarskoj.

Optimistični Topić

Sa njim u Bazelu je i Marko Topić, također nekadašnji reprezentativac BiH.

„Uvijek me raduje susret sa mojim prijateljima iz Nogometnog saveza BiH i novinarima. Ponosan sam na period kada sam nastupao za BiH. To su bili počeci, ali i tada smo imali sjajnu generaciju u kojoj su između ostalih igrali [Hasan] Salihamidžić, [Sergej] Barbarez, [Elvir] Bolić, [Elvir] Baljić, [Mirsad] Hibić, [Muhamed] Konjić… Bili smo nadomak velikih takmičenja“, ističe Topić i dodaje:

„I danas sam u fudbalu i radim sa nekadašnjim selektorom mlade reprezentacije BiH Smajićem. Pohađam  trenersku školu pri Edukacionom centru Nogometnog saveza BiH i često sam u Sarajevu i naravno u svom rodnom Orašju, kod svojih roditelja“.

Uoči same utakmice, Topić je dao veoma optimističnu izjavu.

„Reprezentacija BiH je u svakom pogledu bolja od  Švicarske. Evo krenimo redom od golmana, pa odbrane, srednjeg reda i napada. Bolji smo i dobit ćemo Švicarce. Vidimo se poslije utakmice i zajedno radujemo novoj pobjedi naše reprezentacije.“

Slijede Tuka i Zlatna liga

Tako je bilo, BiH je slavila golovima Džeke i Pjanića sa 2:0, a prema šansama mogla je biti i uvjerljivija pobjeda da je Bešić u posljednjim trenucima bio spretniji u duelu „oči u oči“. U svakom slučaju, lijep početak proljeća i početak priprema za „Operaciju Rusija“.

„Itekako smo zadovoljni rezultatom. Pobijedili smo jednu jako dobru reprezentaciju. Sa borbenošću i vrlo ozbiljnim pristupom utakmici uspjeli smo parirati i ostvariti pobjedu koja je za nas jako važna.

Najvažnije da smo vidjeli jednu homogenu cjelinu, da se momci zalažu jedan za drugog. To je ono što mi se najviše svidjelo. Moj prijatelj Petković mi je na kraju utakmice čestitao rekavši, jesam li to došao da ga pobijedim i preuzmem njegovu selekciju. Naravno, da je šala, još jednom sve najbolje Petku i Švicarskoj u Francuskoj“, rekao je bh. selektor.

Njegov kolega sa švicarske klupe nakon meča je kazao kako „kada imate takve igrače kao što su Pjanić i Džeko koji su klasa, onda je sve lako“.

„Pjanić je postigao dva sjajna gola u posljednje dvije utakmice. Džeko rutinski pogađa iz onakvih situacija. Sve u svemu, Meša ima odličnu ekipu. Vidimo kakva ekipa nije otišla na EURO, tako da mi moramo cijeniti što je Švicarska među putnicima u Francusku“, dodao je.

I tako se spustiše zastave stadiona Letzigrund koji je mnogo poznatiji po čuvenoj atletskoj Zlatnoj ligi. Nakon ove pobjede Zmajeva, BiH očekuje novu pobjedu na ovom stadionu. Naravno, Amel Tuka je taj koji bi mogao ponovno obradovati bh. navijače u Zurichu koji su te večeri  nadglasali domaćina. A kako i ne bi, kada ih je bilo mnogo više i izgledalo je kao da se utakmica igra u Zenici, a ne u Zurichu.

Izvor: Al Jazeera