Branković: Entuzijazam je naša karakteristika

Na međunarodnim takmičenjima Edin je bio bez timskog osoblja (edinbrankovic.info)

Razgovarala: Naida Kurdija

Na kraju zimske sezone, za sagovornika imam Edina Brankovića, seniorskog reprezentativca Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), koji je zauzeo 25. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Seulu, gdje je bio jedini bh. predstavnik. Branković je u borbi za plasman od 22. do 51. mjesta pobijedio u svojoj grupi s vremenom 2:21.000 i osvojio ukupno 25. mjesto. U januaru ove godine, Edin je nastupio na međunarodnom takmičenju u Kini “Shanghai Trophy” i zauzeo 21. mjesto u konkurenciji najboljih brzoklizača svijeta. Nastupio je u trkama na 500 i 1000 metara. U trci na 500 m klizao je svoje najbolje vrijeme (0:44.486) u posljednjih nekoliko godina.

Na Balkan Championship 2014. osvojio je zlato. Bosna i Hercegovina je prvi put nastupila u štafeti na međunarodnom takmičenju na Balkanskom prvenstvu i osvojila zlatnu medalju. Na navedenim takmičenjima Edin je bio bez timskog osoblja.

• Ono što svakog uspješnog sportistu pitaju je, zašto baš taj sport, šta je presudilo u odabiru? U Vašem slučaju, zašto baš brzo klizanje ? Kad ste se prvi put upoznali sa ovim sportom i u konačnici nakon rekreativnog bavljenja odlučili se za profesionalno? Danas ste član Klizačko – rolerskog kluba “The One” i državni reprezentativac u olimpijskoj disciplini Short Track Speed Skating (brzo klizanje na kratke staze).

– Dugo sam trenirao fudbal i u četvrtom razredu osnovne škole mama mi je predložila da naučim klizati radi razvoja sportskih vještina. Trener Asim Selimbegović mi je preporučio da nastavim trenirati tako da sam nastavio sa treninzima. Nakon prve godine treninga učestvovao sam na prvim međunarodnim takmičenjima, osvojio medalje i nastavio sa treninzima.

U gimnazijskim danima to je preraslo u želju da ostvarujem uvijek viši domet na evropskom i svjetskom nivou kada sam se plasirao među 10 najboljih juniora na svijetu na 1500m. Nakon ovih uspjeha nastavio sam sa treninzima za reprezentaciju BiH i studijem na fakultetu tako da sam se opredijelio za profesionalni sport i istovremeno napredovanje u edukaciji, zato što, ‘profesionalni’ sport u pravom značenju te riječi našoj zemlji nije trenutno moguć.

Spoj sporta i edukacije vidim kao prednost u kojoj treba biti istrajan.

• S obzirom da je u Sarajevu ledenu površinu moguće koristiti tek sezonski, 2-2,5 mjeseci, tada imate intenzivne pripreme, ali kako se snalazite za pripreme za takmičenja u periodima kada niste u mogućnosti koristiti ledenu plohu?

– U Bosni i Hercegovini radim kvalitetne i vrhunske treninge za razvoj baze kroz visinske pripreme jer su uslovi odlični. Žao mi je što ne mogu više trenirati na ledu u Sarajevu, ali ne osvrćem se na taj problem.

Medalje i rekordi

Osvojene medalje:

Zlatna Medalja Balkansko Prvenstvo 2014. (Celje)
Bronzana medalja na 1500m Balkansko prvenstvo 2013. (Izmit)
Državni prvak 2014. i rekorder na 500, 1000, 1500 m
Top 15 na EP i Svjetskim Kupovima
Europsko prvenstvo: polufinalist 2010(Dresden), 2011 (Herenveen), Dordrecht (2015)
World Cup: Finalist (Dresden), polufinalist 2010, 2011, 2012, 2014.
Top 10 na SP za juniore 2010. (1500m)
2004-2009. zlatni klizač regiona “Alpe Adria Trophy” kroz juniorske kategorijie.

Zvanični državni rekordi:
500 m: 0:43.652; 1000 m: 1:27.473; 1500 m: 2:15.304; 3000 m: 5:06.085

Uvijek nastojim ostvariti bolji rezultat i realizovati postavljene ciljeve. U tome vrlo često imam podršku stranih timova i klubova od Kine preko Evrope do Sjeverne Amerike. Ovi timovi mi izlaze u susret da treniram sa njima, oslobode me dodatnih troškova i slično što je svakako jedan od sastavnih dijelova uspjeha koje ostvarujem.

• Općepoznat je odnos državnika prema svim sportovima u BiH i bespotrebno je ponavljati da uspjeh sportista zavisi najviše od njihovog entuzijazma koji često treba biti na rubu lucidnosti da bi istrajali na tom putu. Smatrate li neozbiljnim situacije kada se zbog interesa uvode neprimjerene cijene korištenja ledene plohe koje svim klizačkim klubovima dodatno otežavaju rad? Početkom sezone ove godine, Savez klizačkih sportova BiH se upravo zbog toga morao dodatno baviti takvim ekscesima i rješavanju pitanja koja realno trebaju rješavati druge nadležne institucije.

– Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, sa predsjednikom Zikrijom Đonkom, podiže svijest klizačkih sportova u Bosni i Hercegovini kroz olimpijske sportove umjetničkog i brzog klizanja, u čemu je mnogo uspješan kada pogledamo uspjehe reprezentativaca i organizaciju takmičenja. Uspjesi i učešća mlađih reprezentativnih kolega Nihada Bašića, Samre Selimbegović, Tarika Omeragića, Maka Krstića, Asmira Selimbegovića na svjetskim i evropskim prvenstvima, organizacija poznatog takmičenja Sarajevo Open u umjetničkom klizanju su samo neki od tih pokazatelja.

Također, Hokejaški savez Bosne i Hercegovine čini velike napore za razvoj hokeja u BiH. Nadam se da će uskoro biti izgrađena ledena ploha koja će zadovoljiti kriterije za razvoj ovih sportova na još višem nivou, jer sa trenutnim, da kažem, minimalnim uslovima ostvarujemo uspješne rezultate. EYOF 2019 (European Youth Olympic Festival) je realna mogućnost da se iznađe trajno rješenje koje sigurno sklanja mlade sa ulice i pravi uzorne reprezentativce BiH.

• Od koga pored Saveza imate konkretnu pomoć i ko Vas konkretno prati u radu bez da ih na to stalno morate podsjećati? Da li Vaši odlasci na takmičenja uvijek imaju podršku nadležnih ili se u većini slučajeva morate snalaziti samostalno da biste nastupali za nacionalni interes ne samo za sebe? Odakle crpite entuzijazam i patriotizam kada uspjehe donosite u zemlju u kojoj sve manje ima kulture sportskih navijača i definicije nacionalne vrijednosti? To važi i u dijelu građanstva i medija i politike. Mislite li da bi pozitivne vijesti i uspjesi mladih u svim sportovima značili veću zainteresiranost i na koncu ponudu boljih uzora ?

– Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine kao krovna institucija BiH sporta me predložio Međunarodnom olimpijskom komitetu za prestižnu ulogu mladog ambasadora. Također, zahvaljujem se Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Kantonu Sarajevo i BH Telekomu koji su me podržali ove sezone. KRK The One uz veliku podršku SKSBIH iznalazi sredstva za moje reprezentativne nastupe. Zajedno sa prijateljima iz cijelog svijeta uspijevamo da promovišemo Bosnu i Hercegovinu na najbolji način i ako se dešava da je kompletna organizacija samostalno snalaženje.

Bosna i Hercegovina je posebna zemlja i entuzijazam je karakteristika njezinih stanovnika. Višestoljetna multikulturalnost i multireligioznost sa stalnim uspjesima u vrhunskom sportu, kulturi kroz režiju i film govore o razvijenosti svijesti našeg društva. Sigurno je da bi prostor “Pozitivne Hronike” podstakao izlazak iz kolotečine, veću zainteresiranost i veću motiviranost kod mladih.

• Još ste jako mladi i pred Vama je duga profesionalna karijera, zasigurno i nastup na Olimpijskim igrama. Upoznala sam Vas kada ste se ponudili naučiti klizati grupu djece koju dovodila u Zetru. Imate izražen pedagoški pristup i dosta uspjeha u interakciji sa djecom. Da li u ovom trenutku razmišljate o tome da se posvetite radu sa djecom u vrijeme kada Vaša profesionalna karijera to dozvoli?

Olimpijske igre 2018. su realan cilj za koji predano treniram. U sklopu treninga slobodno vrijeme između priprema nastojim upotrijebiti u razgovoru sa prijateljima i mladima jer tako dobijam motivaciju za napredak. Također, uvijek koristim priliku da zajedno kao nastavnik, treniram sa djecom jer kod djece je motivacija usmjerena na zadovoljstvo sa postojećim, bez obzira na uslove rada, samo ako im se usmjeri pažnja.

• Često ističete važnost prenošenja iskustva i u tom dijelu ste predani. Koliko je brzo klizanje popularan sport među djecom uzrasta adekvatnog za počinjanje rekreativnog ka profesionalnom bavljenju i da li će Vam pozicija izvršnog direktora Akademije izvrsnosti (Excellence Academy) koja u planu ima okupljanje talentovanih studenata iz cijele BiH omogućiti upravo veću popularizaciju sporta ?

Brzo klizanje je popularniji sport iz godine u godinu, a Akademija izvrsnosti je nova unikatna akademija koju je MOK prepoznao kao svjetski značajan projekat za 2016. godinu te je podržao istu. Cilj Akademije Izvrsnosti je da okupi motivisane i talentovane studente iz cijele Bosne i Hercegovine koji kroz intenzivan međunarodni kurikulum stiču osnovne životne vještine kojima mogu realizovati svoje talenate.

Akademija pomaže studentima da prepoznaju svoje vrijednosti i mogućnosti te da iste upotrijebe u ovoj maloj, ali izuzetno vrijednoj zemlji, Bosni i Hercegovini i da tako budu promjena koja nam je potrebna. Sportski uspjesi na svjetskom nivou su samo jedan od aspekata Akademije kroz koji će mladi moći uvidjeti mogućnost pozitivne promjene i jedinstva bh. društva.

Međunarodni olimpijski komitet je podržao Akademiju zbog strukture, koncepta, vrijednosti i uloge mladog ambasadora. Istovremeno bh. institucije sporta čijih sam član, također, su podržale projekat. Detaljnije se može pronaći na oficijelnoj web stranici Akademije: www.excellenceacademy.ba

Izvor: Al Jazeera