Čak 27 ruskih sportista pozitivno na meldonij

Meldonij se koristi kod bolesti srca, povećava izdržljivost i poboljšava oporavak (EPA)
Meldonij se koristi kod bolesti srca, povećava izdržljivost i poboljšava oporavak (EPA)

Ministar sporta Ruske Federacije Vitalij Mutko je izjavio da je 27 sportista iz ove zemlje pozitivno na meldonij, supstancu koju je Međunarodna antidoping agencija 1. januara stavila na listu zabranjenih.

“U Rusiji je do danas 27 sportista registrirano kao pozitivno na meldonij, a oko 127 sportista širom svijeta”, rekao je Mutko za agenciju R-Sport.

On je naveo da je siguran da broj otkrivenih doping slučajeva svake godine u Rusiji nije veći nego u ostalim zemljama, navodeći da se radi o “oko 200 slučajeva godišnje”.

Meldonij je postao svjetski poznat početkom marta, kada je ruska teniserka Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australian Openu.

Lijek za srce

Među sportistima čiji su rezultati bili pozitivni na meldonij su i ruska reprezentativka u umjetničkom klizanju Jekaterina Bobrova i plivačica Julija Jefimova.

Meldonij se koristi kod bolesti srca i povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

Međunarodna atletska federacija je prošlog novembra suspendirala ruske atletičare iz svih takmičenja nakon izvještaja agencije WADA o navodnom sistemskom dopingu koji je prikrivala država.

Ruski atletski savez mora ispuniti brojne zadatke kako bi IAAF ukinuo suspenziju na vrijeme i dozvolio ruskim atletičarima da se takmiče na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u augustu ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Čini se kako ruski sportski zvaničnici nisu dovoljno ozbiljno shvatili suspenziju izrečenu njihovim atletičarima.

09 Mar 2016
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO