I Đokovićev stav o muškom i ženskom tenisu izazvao polemiku

Jednaki nagradni fondovi bili glavna tema u tenisu u prethodnih sedam-osam godina, podsjeća Đoković (Reuters)
Jednaki nagradni fondovi bili glavna tema u tenisu u prethodnih sedam-osam godina, podsjeća Đoković (Reuters)

Nakon što je direktor turnira u Indian Wellsu Raymond Moore uzburkao duhove izjavom da bi se u “idućem životu volio vratiti kao netko iz WTA, jer se ženski tenis ‘šlepa’ uz muški, ne donose nikakve odluke i imaju mnogo, mnogo sreće”, oglasio se i najboji tenisač svijeta Novak Đoković rekavši kako su takve izjave politički nekorektne.

“Da sam tenisačica, svaku večer bih bio na koljenima i zahvaljivao Bogu zato što su rođeni Roger Federer i Rafael Nadal, pošto su oni nosili ovaj sport. Doista jesu“, rekao je Moore. Kasnije se ispričao kazavši kako je “izrekao neke pogrešne i neukusne komentare”.

Upitan da prokomentira Mooreove izjave, Đoković je rekao kako je to “osetljiva i delikatna tema”.

“Žene zaslužuju poštovanje i divljenje za ono što rade, a jednaki nagradni fondovi bili su glavna tema u tenisu u prethodnih sedam-osam godina. Bio sam deo tog procesa i razumem koliko je snage i energije WTA uložio kako bi se došlo do toga“, prenio je Đokovićeve riječi B92.

“Na tome im aplaudiram, najiskrenije. Borili su se za ono što zaslužuju i uspeli su da se izbore. Sa druge strane, mislim da bi ATP morao da se bori za više jer statistike pokazuju da na muškim mečevima ima mnogo više gledalaca. To je jedan od razloga zašto bi možda mi trebalo da budemo više nagrađeni. Ali opet, ne možemo da se žalimo jer i naši nagradni fondovi su sjajni. Ne znam na šta je tačno Mur mislio kada je to govorio, ali ovako ja gledam stvari.“

Prvi trener – žena

Na pitanje bi li, da je do njega, nagradni fondovi trebali biti isti za muškarce i žene, Đoković je odgovorio: “Moj odgovor je i da i ne. Žene bi trebalo da se bore za ono što zaslužuju, kao i mi. Postoje podaci – ko privlači više pažnje, gledalaca, ko prodaje više karata i takve stvari… Na osnovu toga bi sredstva trebalo da budu pravilno raspoređena.“

Novinari su ga pitali i misli li da bi bio tu gdje je sada bez svoje prve trenerice Jelene Genčić.

“Ne bih bio. Nemojte pogrešno da me shvatite, kao što sam rekao, gajim ogromno poštovanje prema tome šta žene rade u sportu. Njihova tela mnogo su drugačija od muških, prolaze kroz mnogo različitih stvari, hormone itd. Ne treba da zalazimo u detalje, dame znaju o čemu govorim“, rekao je Đoković.

“Za divljenje je i poštovanje što uspevaju da se bore na tako visokom nivou. Mnoge od njih moraju da žrtvuju određeno vreme, porodično vreme i sl. kako bi uspele u profesionalnom sportu. Cenim to. Žena mi je bila trener i to je ogroman deo moje karijere. Okružen sam ženama, srećan sam što sam oženjen jednom. U potpunosti sam za žensku moć”, dodao je.

No, takva Đokovićeva izjava nije naišla na pozitivan odjek u javnosti, pa su kasnije stigle brojne negativne reakcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO