Zdravko Mamić: Nisam više izvršni predsjednik Dinama

USKOK je u ponedjeljak izvijestio kako je pokrenuo treću istragu protiv Zdravka Mamića (Pixsell)
USKOK je u ponedjeljak izvijestio kako je pokrenuo treću istragu protiv Zdravka Mamića (Pixsell)

Izvršni predsjednik zagrebačkog GNK Dinamo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare javnost je izvijestio da od danas više nije na toj funkciji.

Mamić je pred novinare izašao sa svojim odvjetnicima Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem i izvijestio da odlazi s čelne pozicije.

“To činim iz razloga da bi Dinamo, u koji sam se godinama zaklinjao, mogao nesmetano ići u budućnost i da na čelu ne bude Zdravko Mamić da to ne bi ljudi koristili i zloupotrebljavali.”

Izvijestio je kako je od danas savjetnik kluba i stoji ljudima iz kluba na raspolaganju koliko trebaju.

Kazao je i da je politika odlučila uništiti njega i Dinamo, kojega je preuzeo kada su od njega svi digli ruke. Dodao je i da u redovnim poreznim nadzorima u Dinamu nikada nisu otkrivene nikakve nezakonitosti, prenosi Hina.

Prije Zdravka Mamića konferenciju za novinare održao je njegov brat Zoran, trener Dinama. Kako javljaju hrvatski mediji, na njoj su bila dozvoljena samo pitanja vezana uz utakmicu Dinama i Intera u srijedu.

No, novinare je zanimalo njegovo očitovanje o najnovijoj istrazi USKOK-a protiv njega i njegovog brata, Marija Mamića, Damira Vrbanovića i još tri osobe te priopćenja Mosta nezavisnih lista o podršci novog Zakona o sportu.

Most: Farsa od nogometa učinila biznis jedne obitelji

Zoran Mamić za Mostovo priopćenje, u kojem bez spominjanja imena i preciziranja na koga misle između ostaloga stoji i da Most neće dozvoliti farsu koja je od nogometa učinila biznis jedne obitelji, kaže da ga nije vidio, no ukoliko je tako nešto rečeno, ocijenio ga je neprimjerenim.

Konferencija za novinare, izvijestili su mediji, uskoro je zbog tih pitanja prekinuta i najavljeno je da na konferenciji Zdravka Mamića pitanja neće biti dozvoljena.

Naime, nakon što je prošao rok od šest mjeseci koji su klubovi i sportski savezi imali za prilagodbu izmijenjenom Zakonu o sportu, od utorka se počinju primjenjivati članci za koje u Mostu nezavisnih lista smatraju da su dobar put ka ispravljanju neodržive situacije u nekim hrvatskim sportovima.

Vezano uz to, Most nezavisnih lista je izvijestio da se duže vrijeme zalaže za to da miješanje politike u sport ne smije biti u funkciji krajnje dvojbenih interesa pojedinaca i skupina, a da država treba brinuti isključivo o ostvarivanju preduvjeta da sport bude transparentna djelatnost usklađena sa zakonom i lišena skandala.

“Sport mora biti primjer fer i poštenog natjecanja u kojem uživaju i oni koji se njime bave i oni koji u njemu uživaju kao gledatelji. Trenutačno je hrvatski sport, a posebno nogomet, miljama udaljen od toga. Hrvatski građani zaslužili su da im, kada je već nemoguće preko noći ostvariti bolji standard, barem omogućimo da uživaju u sportu po kojem je Hrvatska oduvijek bila poznata”, stoji, između ostaloga, u priopćenju Mosta, u kojem se kaže i da Most neće dozvoliti farsu koja je od nogometa napravila biznis jedne obitelji i umjesto stadiona punila USKOK-ove optužnice, stupce crne kronike i rubrike sa skandalima, prenosi Hina.

Protiv Zdravka Mamića i još šestorice osumnjičenika hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo je još jednu istragu zbog sumnje da su od kraja 2007. zagrebački nogometni klub oštetili za gotovo 70 milijuna kuna (9,14 milijuna eura).

Riječ je o trećoj istrazi protiv Zdravka Mamića, koji se od ranije uz jamčevinu brani sa slobode, zbog čega USKOK ovaj put neće ni tražiti istražni zatvor za osumnjičene.

Uz izvršnog predsjednika Dinama, novom istragom ponovno su obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član Uprave Dinama Damir Vrbanović, dvoje poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić, te još jedna osoba.

Treća istraga

I ova istraga pokrenuta je na temelju nalaza sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, a kao i u prethodnoj sumnja se da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju putem tvrtki u inozemstvu izvukli novac od transfera igrača Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača.

Inozemne kompanije su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao, prenosi Hina.

Izvršnog predsjednika Dinama tereti se i da je dogovorio ugovor kojim se samo određenim igračima utvrđuje pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti klubu, ali je neosnovano završio u inozemnim tvrtkama.

USKOK sumnja da su osumnjičeni iz Dinama izvukli najmanje 69,2 milijuna kuna (nešto više od devet milijuna eura).

Zdravka Mamića od ranije se tereti da je sa bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom oštetio Dinamo za najmanje 117,8 milijuna kuna (15,4 milijuna eura), a proračun za barem 12,2 milijuna kuna (1,6 milijuna eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza, te da je preko off shore tvrtki od 2004. iz Dinama izvukao više od deset milijuna eura i pola milijuna funti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO