HNS protiv novog Zakona o sportu

Novi Zakon o sportu u Hrvatskoj je na snagu stupio prošlog ljeta i dao svim savezima i klubovima šest mjeseci da se prilagode izmjenama – poput drukčijeg izbora članova skupština. No, Hrvatski nogometni savez to nije učinio. Sada, kada je istekao rok – tvrde – na nas se zakon ne odnosi.

Finansijska igra za sve profesionalne sportske klubove od sada će biti ista. I oni registrirani kao udruženja građana, poput zagrebačkog Dinama i klubovi trgovačka društva – finansijske knjige morat će detaljno voditi.

Iz Dinama optužuju, pisan je po njima.

„Mi smo bili svjedoci zakona koji su se donosili u saboru, jedan Lex Mamić, zakon o sportu, pa druga izmjena zakona o sportu. Sve se to vi napisali i sve su to pričali u saboru“, izjavio je savjetnik u Dinamu Zdravko Mamić.

Most nezavisnih lista, partner HDZ-a u novoj Vladi, zakon podržava iako, kada je donesen, nisu bili ni zastupnici u Saboru. Mamića prozivaju za malverzacije u visini od 40 miliona eura.

„Svoje mišljenje da je Zakon o sportu napisan radi pojedinaca govore oni koji se, možda, boje da više neće moći kao prije raditi. Ako pojedinci misle da će moći drugačije – to samo govori o njihovom moralu“, kazao je Ivan Kovačić (Most).

Promjene zakona, tumačilo se, trebale su pokrenuti velike promjene u krovnoj organizaciji, HNS-u. Kritičari kažu, stvoreno je jednoumlje jer u skupštini HNS-a sjede samo izabrane osobe iz županijskih saveza.

Nove skupštine

To se željelo promijeniti tako da se prostor da i klubovima – na način da prvoligaši imaju veći, a ne jednak utjecaj pri odlučivanju kao i niže rangirani klubovi. Tako su do danas svi savezi, u kojima na prvoligaškom nivou polovica klubova nastupa profesionalno, na izborima morali izabrati nove skupštine. Po takvim pravilima HNS neće igrati jer se, kažu, taj članak na njih ne odnosi.

„U sportu nogometu – natječe se 32 kluba od kojih 10 imaju profesionalni status, što znači da profi status nema polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja“, objašnjava Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a.

Pritom su tu ubrojili i klubove za mali te nogomet na pijesku. Protiv te odredbe, sa još tri nacionalna sportska saveza, zatražili su ocjenu ustavnosti. Bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković tvrdi, aktuelno vodstvo saveza zakon tumači pogrešno.

„To je, dakako, jedno iščašeno, jedno iskvareno tumačenje zakona, primjereno željama i potrebama HNS-a. Postojeće stanje je zacementirano i postojeće stanje prema ovakvom modelu izbora je nepromjenjivo do vijeke vjekova“, navodi.

Resorno ministarstvo, u rukama HDZ-a, poslalo je tek saopćenje i kažu kako će inspekcija provesti nadzor, a savezima koji nisu ispunili odredbe zakona – obustaviti javno finansiranje. Šta misli o Zakonu – morat će reći i Ustavni sud, iz Zagreba javlja novinarka Al Jazeere Ana Mlinarić.

„No pitanje je kada, jer rok za odluku nije propisan“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO