Gianni Infantino novi predsjednik FIFA-e

Svjetska nogometna federacija u petak je dobila novog predsjednika, a to je dosadašnji generalni sekretar Evropske nogometne federacije, Švicarac Gianni Infantino, koji je u drugom krugu glasanja dobio 115 glasova.

U drugom krugu za pobjedu je bila dovoljna natpolovična većina, odnosno 104 glasa.

Tako će Infantino na čelu FIFA-e naslijediti sunarodnjaka Seppa Blattera, koji je vodio ovu federaciju od 1998. godine.

Švicarski advokat Gianni Infantino (45) iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama.

Ponovo zaslužiti poštovanje

Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima učestvuje 40 reprezentacija, umjesto 32, kao što je sada slučaj.

Na čelu FIFA-e bi trebao ostati do 2019. godine, kada mu ističe mandat.

“Prošao sam nevjerovatno putovanje, na kojem sam upoznao mnogo fantastičnih ljudi koji vole nogomet. Obnovit ćemo ugled FiIFA-e i svi u svijetu će nam aplaudirati”, rekao je Infantino učesnicima vanrednog kongresa FIFA-e u Cirihu.

“Želim raditi zajedno sa svima vama, kako bi stvorili novu eru FIFA-e, u kojoj će nogomet ponovno biti u centru pažnje. FIFA je prošla kroz krizu i tužna vremena, ali to je sada iza nas. Trabamo uvesti reforme, transparentnost i upravljanje u dobroj vjeri. Također, trebamo ponovo zaslužiti poštovanje, i to kroz naporan rad”, dodao je Infatino.

Prvi čovjek Azijske nogometne konfederacije, bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim al-Khalifa, dobio je u drugom krugu 88 glasova, jordanski princ Ali bin al-Hussein četiri glasa, a Francuz Jerome Champagne niti jedan.

Umjesto pet kandidata, na izborima su učestvovala četiri, budući da je uoči početka izbora Južnoafrikanac Tokyo Sexwale povukao svoju kandidaturu.

Ovo je prvi put nakon 1974. godine, kada je izabran Brazilac Joao Havelange, da je predsjednik FIFA-e izabran u drugom krugu.

U prvom krugu bez većine

U prvom krugu niko nije dobio dvotrećinsku većinu, odnosno 138 glasova.

U prvom krugu najveći favoriti, Infantino i Khalifa, dobili su najviše glasova, 88, odnosno 85.

Hussein, koji je u maju prošle godine na izborima izgubio od Blattera, dobio je 27 glasova u prvom krugu, a Champagne sedam glasova.

Lista dosadašnjih predsjednika FIFA-e: Robert Guerin (Francuska) 1904-06, Daniel Burley Woolfall (Engleska) 1906-18, Jules Rimet (Francuska) 1921-54, Rodolphe Seeldrayers (Belgija) 1954-55, Arthur Drewry (Engleska) 1955-61, Stanley Rous (Engleska) 1961-74, Joao Havelange (Brazil) 1974-98, Sepp Blatter (Švicarska) 1998. – do decembra 2015. godine.

Izbor: Agencije