FIFA smanjila kaznu Blatteru i Platiniju

Blatter je platio Platiniju 1,8 miliona eura 2011. za posao savjetnika izveden 2002. godine (EPA)

Žalbena komisija Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA) smanjila je kazne Seppu Blatteru i Michelu Platiniju s osam na šest godina suspenzije, međutim odbacila je njihov zahtjev za potpunim ukidanjem kazne.

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i suspendirani predsjednik UEFA-e Michel Platini krajem prošle godine suspendirani su na osam godina, nakon što je otkriveno da Blatter platio Platiniju 1,8 miliona eura 2011. za posao savjetnika izveden 2002. godine, prenosi Hina.

Etički odbor FIFA-e smatrao ih je krivima za zloupotrebu položaja, sukob interesa i nelojalno vođenje.

Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka (74.000 eura), dok je Blatter dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka (46.295 eura).

Žalbe na kazne

Blatter i Platini su u svojoj žalbi tražili ukidanje suspenzije, no Žalbena komisija je njihovu kaznu smanjila s osam na šest godina.

Obojici sada preostaje još jedna žalbena instanca – Sportski arbitražni sud u Lausanneu.

U petak su u Cirihu izbori za novog predsjednika FIFA-e. Za novog predsjednika krovne nogometne organizacije borit će se generalni sekretera UEFA-e Gianni Infantino, jordanski princ Ali bin al/Hussein, južnoafrički tajkun Tokyo Sexwale, predsjednik Azijske nogometne konfederacije (AFC) šeik Salman bin Ebrahim al/Khalifa, te bivši pomoćnik generalnog sekretara FIFA-e Jerome Champagne.

Izvor: Agencije