Jamajčanin koji vozi bob na Zimskoj olimpijadi

Na Zimskim olimpijskim igrama mladih jedan Jamajčanin ispisao je nove stranice historije, a postao je prvi predstavnik te države na ovoj manifestaciji i to vozeći bob. Neodoljivo je podsjetio na svoje zemljake iz 1998. godine na seniorskim Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju.

Daniel Mayhew je prvi Jamajčanin u historiji Zimskih olimpijskih igara mladih, a takmiči se u bobu jednosjedu, novoj disciplini u Lillehameru.

“Izvanredan je osjećaj što sam ovdje. Ponosan sam što sam jedini atletičar sa Jamajke i što predstavljam svoju državu. Cilj mi je da moji sunarodnjaci budu ponosni na mene”, ističe Mayhew.

On neodoljivo podsjeća na najpoznatiju ekipu boba četverosjeda. Njegovi sunarodnjaci impresionirali su svijet 1998. godine na Igrama u Calgaryju. To je priča koja je ekranizirana u holivudskoj produkciji.

Nije navikao na zimu

“Dvojica momaka iz te ekipe, ne onih iz filma, već onih što su se takmičili, bili su uz mene, davali mi savjete, ohrabrivali me. Znamo se od ranije i stvarno mi je privilegija što su mi bili podrška. Oni su stvarno kul momci i super je družiti se s njima”, kazao je on.

Za razliku od većine učesnika Zimskih olimpijskih igara mladih, taj 17 godišnjak, osim sportskih izazova, u Lillehammeru se mora nositi i s klimom na koju nije navikao. U odnosu na njegovu rodnu Jamajku, u Norveškoj se suočava s velikom temperaturnom razlikom.

“Ova zima je potpuno drugačija od vremenskih uslova na Jamajki. Nekada se zaista smrzavam, ali nastojim obući dovoljno odjeće i to nadoknaditi. Nekada je to stvarno teško, jer je na Jamajki prosječna temperatura 30 stepeni, a ovdje je u prosjeku minus 15 stepeni. Zaista velika razlika, ali mogu se nositi s tim”, zaključio je Mayhew.

On je završio na 13. mjestu i kući se vraća kako bi nastavio raditi, s nadom da će u budućnosti atletskoj velesili Jamajci donijeti prvu medalju sa Zimskih olimpijskih igara.

Izvor: Al Jazeera