Suspenzija od 12 godina bivšem generalnom sekretaru FIFA-e

Bivši generalni sekretar FIFA-e također treba platiti globu od 100.000 švicarskih franaka (AP)

Etički komitet Svjetske nogometne asocijacije suspendirao je Jeromea Valckea, bivšeg generalnog sekretara ove organizacije, na 12 godina, jer je napravio “značajnu finansijsku štetu” svjetskoj nogometnoj kući, prenose agencije.

Valckeu je kazna, kojom mu se zabranjuje obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za nogomet, izrečena zbog nedoličnog ponašanje koje se odnosi na korištenje aviona u lične svrhe, uništavanje dokaza i prodaju TV prava za Svjetsko prvenstvo, saopćili su iz FIFA-e.

Bivši generalni sekretar FIFA-e također treba platiti globu od 100.000 švicarskih franaka.

“Valcke je djelovao protiv najboljih interesa FIFA-e i izazvao je značajnu finansijsku štetu FIFA-i, jer su ga njegovi privatni i lični interesi omeli u kvalitetnom radu i ispunjavanju njegovih dužnosti na mjestu generalnog sekretara FIFA-e”, navodi se u saopćenju svjetske kuće nogometa.

On je na navedenoj poziciji proveo skoro osam godina, da bi u septembru prošle godine bio privremeno suspendiran, a u januaru ove godine je dobio otkaz.

Najgori skandal u historiji

Etički komitet je ranije suspendirao odlazećeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera i prvog čovjeka Evropske nogometne asocijacije Michela Platinija na po osam godina.

Još nekoliko drugih zvaničnika je u protekle četiri godine također suspendirano.

Svjetsku kuću nogometa potresa najgora kriza u njenoj 111 godina dugoj historiji.

Istrage o korupciji u FIFA-i se vode u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a umiješan je veći broj osoba, među kojima ima mnogo visokopozicioniranih nogometnih zvaničnika.

Izvor: Agencije