Seksualni skandal trese engleski nogomet

Policija nije željela otkriti o kojim se klubovima radi (Reuters)

Britanski Scotland Yard istražuje 32 londonska nogometna kluba, pri čemu su četiri iz Premier Leaguea, te više od 100 slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Policija istražuje 106 slučajeva navodnog zlostavljanja, a pod istragom su pojedinci iz četiri londonska premijerligaša, dva kluba iz Championshipa, tri kluba iz League One i Two, dok su ostali niželigaši.

Policija nije željela otkriti o kojim se klubovima radi, no u ovom trenutku u elitnom razredu engleskog nogometa pet je klubova iz Londona – Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham i Crystal Palace.

Istragu vode policajci Jedinice za seksualne delikte i jedinice koje se bave zlostavljanjem djece.

“Sve optužbe ozbiljno smo shvatili i posebno obučeni službenici razgovarat će sa 106 osoba koje tvrde da su žrtve zlostavljanja”, kazao je jedan od šefova istrage Ivan Balhatchet.

Igrači otkrivaju da su bili žrtve

“Policija neće komentirati navode o imenima klubova ili broju tužbi protiv svakog kluba”, dodao je Balhatchet.

Otkad je Andy Woodward, bivši igrač Crewe Alexandre, kojem su danas 43 godine, krajem oktobra otkrio medijima da je bio žrtva pedofila, više od 20 igrača javno je istupilo s priznanjem da ih je, dok su bili djeca, spolno zlostavljao trener ili menadžer.

Među njima je bio i Gary Johnson, koji je u razgovoru za Mirror kazao kako ga je bivši skaut i trener Chelseaja Eddie Heath, koji više nije među živima, godinama seksualno zlostavljao, zbog čega mu je vodstvo kluba prošle godine platilo 50.000 funti kako bi o svemu šutio.

Heath je bio glavni skaut Chelseaja od 1968. do 1979. godine, a Johnson nije bio prvi koji ga je optužio za seksualno zlostavljanje.

Heath je, navodno, mlade igrače slao u londonski klub Senrab, gdje ih je zlostavljao.

Besplatni telefon za žrtve nasilja

Besplatni telefon za žrtve seksualnog zlostavljanja, koji je pokrenut nakon što su se pojavile optužbe da je bivši nogometni trener Barry Bennell, koji je radio za klubove poput Crewea, Manchester Cityja i Stoke Cityja, seksualno napadao maloljetne igrače, dosad je primio 860 anonimnih poziva, objavilo je Nacionalno društvo za zaštitu djece.

Bennell je već bio osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja maloljetnika za vrijeme turneje po Floridi 1994. i devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja šesterice dječaka u Engleskoj 1998. godine.

Prošle godine opet je završio u zatvoru jer je seksualno napao jednog dječaka u nogometnom kampu u Macclesfieldu 1990. godine, a sredinom novembra pojavile su se nove optužbe, koje su pokrenule lavinu.

Izvor: Agencije