Ruski sportisti će zbog dopinga ići u zatvor

WADA je ove godina priložila izvještaj u kome se navodi da ruski sportisti sistematski uzimaju doping (EPA)

Rusija je usvojila nacrt novog zakona koji podrazumijeva krivičnu odgovornost za sportiste koji koriste doping, javlja Anadolija.

Prema novom zakonu, koji je prošao ruski Parlament, sportisti u Rusiji koji budu koristili doping moći će biti kažnjeni zatvorom ili novčanom kaznom do milion rublji (14.700 eura). 

Cilj novog zakona je jačanje antidoping sistema u ovoj zemlji, u kojoj su u posljednjih nekoliko godina zabilježeni brojni doping skandali.

Sistematsko korištenje dopinga

Cilj je, također, da se ovaj sistem uskladi s normama Svjetske antidoping agencija.

WADA je ove godina priložila izvještaj u kome se navodi da ruski sportisti sistematski uzimaju doping te je tražila da se ruskim sportistima onemogući učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Međunarodni olimpijski komitet je među 389 ruskih sportista za njih 271 odobrio učešće na Olimpijadi u Riu, dok Paraolimpijski komitet nije dozvolio niti jednom ruskom sportisti učešće na Paraolimpijadi. 

Izvor: Agencije


Povezane

Međunarodna atletska federacija suspendirala je Rusiju zbog skandala u vezi sa dopingom.Ruski atletičari u narednom periodu neće moći sudjelovati na međunarodnim takmičenjima.Upitan je nastup i na narednim Olimpijskim igrama. 

Published On 14 Nov 2015

Rusiju ovih dana trese jedan od najvećijh sportskih skandala u historiji.  Ova sportska velesila suočena je sa optužbama da je planski, sistemski iorganizivano pomagala svojim sportistima u uzimanju dopinga.  Ako optužbe budu tačne Rusija bi mogla ostati bez učešća na slijedećim olimpijskim igrama u Rio De Ženeiru. 

Published On 11 Nov 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO