Uli Hoeness ponovo predsjednik Bayerna

Hoeness u martu 2014. godine osuđen na troipogodišnju zatvorsku kaznu zbog utaje poreza (Anadolija)

Skupština nogometnog kluba Bayern Munchena, na svom redovnom godišnjem zasjedanju, ogromnom većinom glasova izabrala je Ulija Hoenessa za predsjednika, što će biti njegov drugi mandat na ovoj poziciji.

Čak 6.986 članova Skupštine glasalo je za Hoenessovo imenovanje, 108 ih je bilo protiv, a 58 suzdržano. Hoeness, čiji je izbor propraćen ovacijama u minhenskom Audi Domeu, nakon imenovanja za predsjednika kratko je rekao: “Obećavam da vas neću razočarati”.

U govoru prije izbora naglasio je da želi djelovati kao spona između svih struktura kluba, te da će se brinuti i savjetovati sve igrače i zaposlenike u klubu. Naravno, zamolio je za drugu šansu i osvrnuo se na period koji je proveo u zatvoru.

“Bayern ima ogromnu društvenu odgovornost. Za mene je on dio moje porodice i dao mi je snagu da izdržim zatvorsku kaznu. Napravio sam veliku grešku i toga sam svjestan, ali sam učinio sve da se iskupim. Uradio sam sve što sam mogao da dobijem drugu šansu i sada sam ovdje”, kazao je između ostalog novi predsjednik Bayerna.

Igračka karijera u Bayernu

Hoeness je svoju igračku karijeru, koja je zbog povrede koljena trajala kratko od 1970. do 1979. godine, proveo uglavnom u Bayernu.

Samo jednu polusezonu bio je na posudbi u Nuernbergu u periodu kada je pokušavao da se oporavi od teške povrede koljena. Nije uspio i oprostio se u 27. godini.

Za bavarskog diva odigrao je 239 takmičarskih utakmica i postigao 86 golova. Za reprezentaciju Zapadne Njemačke odigrao je 35 susreta uz pet pogodaka.

Odmah po okončanju karijere imenovan je za generalnog menadžera Bayerna. Taj posao je obavljao sve do novembra 2009. godine, kada je na predsjedničkoj poziciji naslijedio Franza Beckenbauera.

No, u martu 2014. godine morao se povući, nakon što je osuđen na troipogodišnju zatvorsku kaznu zbog utaje poreza. Nakon što je odslužio pola kazne za pronevjeru 28,5 miliona eura pušten je iz zatvora u februaru ove godine.

Izvor: Agencije