Za Alijevu izložbu James donirao 2,5 miliona dolara

Najbolji igrač NBA prvaka Cleveland Cavaliersa oduvijek je smatrao Muhammada Alija najvećim sportašem ikada (Reuters)

Američki košarkaš LeBron James donirao je 2,5 miliona dolara za izložbu o bokseru Muhammadu Aliju, koja je postavljena u Smithsonian muzeju u Washingtonu.

Najbolji igrač NBA prvaka Cleveland Cavaliersa oduvijek je smatrao Alija, koji je preminuo 3. juna ove godine, najvećim sportašem ikada te osobom koja je najviše utjecala na njegovu karijeru.

“Svaki profesionalni sportaš, bez obzira na rasu ili spol, duguje veliku zahvalnost Muhammadu Aliju, a njegov ostavština zaslužuje da se iznova proučava i otkriva novim generacijama”, kazao je James u saopćenju.

Izložba “Muhammad Ali: Snaga promjene” otvorena je 24. septembra, a izloženi su predmeti koji su pripadali Aliju, njegovim protivnicima i treneru Angelu Dundeeju.

Muzej posvećen afroameričkoj kulturi

Sve je to dio novog odjela Smithsonian muzeja koji je posvećen afroameričkoj kulturi, a dizajnirao ga je gansko-britanski arhitekt David Adjaye.

Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji godinama se borio s Parkinsonovom bolesti, koja mu je dijagnosticirana 1984. godine, tri godine nakon što se povukao iz boksa.

U karijeri je imao ukupno 61 profesionalni meč – pobijedio je u 56 nastupa, od čega 37 nokautom.

Nije imao nijednu neriješenu borbu, a zabilježio je pet poraza.

Izvor: Agencije


Povezane

Iza Muhammada Alija je ostala zaklada preko koje se finansiraju mladi bokseri i preko koje se i dalje promoviraju njegove vrijednosti.

Published On 04 Jun 2016

Ali nije bio samo legenda boksa, već i čovjek sa velikim senzibilitetom, borac za ljudska prava i za društvena pitanja Afroamerikanaca u SAD-u.

Published On 04 Jun 2016
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO