Kostelić prva hrvatska državna tajnica za sport

Kostelić dolazi na novu funkciju sa mjesta pomoćnice ministra za sport (AP)

Vlada Hrvatske imenovala je u četvrtak, na zatvorenom dijelu sjednice, najbolju hrvatsku skijašicu svih vremena Janicu Kostelić prvom državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za sport te je, radi odlaska na novu dužnost, razriješila dužnosti pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj sport je osnivanjem Ureda dobio posebno mjesto u državnoj administraciji, a čast da bude prva hrvatska državna tajnica za sport pripala je četverostrukoj olimpijskoj pobjednici i najuspješnijoj alpskoj skijašici u historiji zimskih olimpijskih igara, javlja Hina.

Najavu formiranja samostalnog Ureda  pozdravila su sva glavna sportska udruženja, od saveza, klubova, sportaša i sportskih zvaničnika koji već godinama nastoje dobiti ili posebno ministarstvo ili Ured za sport.

Poboljšanje uvjeta u sportu

Središnji državni ured za sport osniva se radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskog sporta, kao i poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima.

Glavna zadaća Ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima.

Izmjenom zakonske regulative Vlada Hrvatske će, najavljuje se, ojačati finansijsku odgovornost sportskih klubova i saveza, te efikasnije urediti nadzor nad njima.

Na čelu Središnjeg državnog ureda za sport Kostelić dolazi sa mjesta pomoćnice ministra za sport u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u kojem je zaposleno 16 djelatnika.

Brojni uspjesi

Rođena  je 5. januara 1982. godine u Zagrebu, a cijelu karijeru je bila članica Ski kluba Zagreb.

Na svojim drugim ZOI u Salt Lake City 2002. godine zlatne medalje osvaja u slalomu, veleslalomu i kombinaciji, kojima pridodaje i srebrnu u superveleslalomu.

Impozantnu kolekciju olimpijskih odličja nadopunjuje na ZOI u Torinu 2006. godine gdje uz zlato u kombinaciji osvaja i srebro u superveleslalomu.

Kostelić je pet puta bila i svjetska prvakinja u različitim skijaškim disciplinama i tek treća skijašica u historiji koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina, te druga skijašica koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni.

Tri puta je osvajala naslov ukupne pobjednice u Svjetskom kupu (2001, 2003, 2006), a ima i sedam malih kristalnih globusa, tri slalomska i četiri u kombinaciji.

Izvor: Agencije