Glasgow predstavio logo za EURO 2020.

Glavni grad škotske Glasgow bit će jedan od domaćina Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine. Organizatori se već spremaju za taj veliki događaj, a danas su predstavili dizajn loga.

Nogomet je u Škotskoj jedna od najznačajnijih stvari. Glavni grad Glasgow u prošlosti tri puta je bio domaćin najjačeg europskog klupskog takmičenja. Na njemu je 2002. godine Zinedine Zidane impresionirao svijet golom protiv Bayer Leverkusena.

Na Hampden Parku 2020. prvi put igrat će se utakmice Europskog prvenstva. Ambasador Glasgowa za Europsko prvenstvo je Alex Ferguson, bivši trener Manchester Uniteda.

„Ovo je kolijevka nogometa, zato je i pravo mjesto za velike utakmice. Ljudi ovdje vole taj sport mnogo izraženije nego u drugim dijelovima svijeta. Vidjeli ste to kada su se ovdje igrale velike utakmice Lige prvaka, stadion i atmosfera su uvijek bili na visokom nivou“, kaže ovaj nogometni stručnjak.

Glasgow je samo jedan od 13 gradova Europe u kojima će se 2020. igrati utakmice EURO-a.

Slabo u kvalifikacijama

Utakmice će se igrati još u Londonu, Rimu, Bakuu, Bukureštu, Amsterdamu, Bilbau, Briselu, Budimpešti, Kopenhagenu, Dublinu, Minhenu i Sankt Peterburgu.

Škotska već 18 godina nije uspjela izboriti plasman na velika takmičenja i trenutno u borbi za plasman na Mundijal u Rusiji 2018. ne stoje baš najbolje. Narednu utakmicu igraju protiv Engleske.

„Oni su tradicionalno dobri protiv Engleske, ali kiksaju protiv ostalih ekipa. Mislim da će morati pobijediti u toj utakmici i mislim da to neće biti problem. U proteklim godinama zaista nisu imali sreće u kvalifikacijama. Uvjeren sam da će ovog puta Škotska dobro proći“, kaže Ferguson.

Još osam gradova ima zadatak da u narednim sedmicama predstavi svoje logotipe.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Finale Evropskog nogometnog prvenstva 2020. igrat će se na londonskom Wemblyju. Tako je danas odlučeno u Ženevi na sastanku UEFE, na kojem su određeni i ostali gradovi domaćini EURA 2020.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO