U 104. godini umrla najstarija olimpijka

Kako je kazao olimpijski historičar Wallechinsky, Scheller (desno na fotografiji) se počela baviti trčanjem svega tri mjeseca prije igara u Los Angelesu (AP)
Kako je kazao olimpijski historičar Wallechinsky, Scheller (desno na fotografiji) se počela baviti trčanjem svega tri mjeseca prije igara u Los Angelesu (AP)

Simone Schaller, američka preponašica koja se takmičila na Ljetnim olimpijskim igrama 1932. i 1936. godine, za koju se vjerovalo da je najstarija živuća olimpijka na svijetu, umrla je u 104. godini.

Unuk Jeffrey Hardy kazao je da je Scheller umrla prirodnom smrću u kući koju su ona i njen muž izgradili tridesetih godina prošlog vijeka, kada su se vjenčali, prenosi Anadolija.

Na Olimpijskim igrama 1932. godine u Los Angelesu Schaller je stigla do finala i na kraju osvojila četvrto mjesto u disciplini 80 metara prepone.

Šampionka Sjedinjenih Država

Kako je kazao olimpijski historičar David Wallechinsky, Scheller se počela baviti trčanjem svega tri mjeseca prije igara u Los Angelesu.

Četiri godine kasnije u Berlinu stigla je do polufinala.

Osvojila je naslov šampiona Sjedinjenih Američkih Država u trčanju s preponama 1933. godine, a bila je strastvena teniserka.

Schaller je imala troje djece, sedmero unučadi, destak praunuka i brojne pra praunuke.

Izvor: Agencije 


Povezane

Jedrenje na dasci u olimpijskom je programu od Los Angelesa 1984. godine. Hrvatska ima daskaša koji pripada svjetsko eliti, a koji će u Riju nastupiti na svojim trećim igrama. Debitovao je 2008. u Pekingu, a potom nastupio i 2012. u Londonu. U pitanju je Splićanin Luka Mratović sa kojim je Marin Veršić surfao u Vignju na […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO