Tina Maze objavila kraj karijere

Tina Maze objavila je kraj karijere. Najbolja skijašica u historiji slovenskog skijanja odlučila je nakon 15 godina otići s velike scene.

Austrijsko zimovalište Soelden bit će mjesto početka nove skijaške sezone, a baš tu završena je jedna velika skijaška karijera. Tina Maze je okupljenim novinarima saopćila je odluku o kojoj se već dugo vremena špekuliralo – bivša najbolja skijašica svijeta odlučila je otići u sportsku penziju.

“Pozdravljam vas, dragi sponzori, novinari, prijatelji i članovi porodice. Nakon mnogo godina provedenih u alpskom skijanju, mislim da je došlo vrijeme da kažem da sam istinski sretna s onim što sam ostvarila u ovom sportu”, kazala je.

“U posljednjoj utrci, koju sam odvezla u Svjetskom kupu u Maribelu, nisam imala vremena, niti snage da bih mogla pomisliti da bi to mogla biti moja posljednja utrka karijere. Zato bih željela još jednom odvesti utrku. Vjerovatno će to biti pred mojim navijačima u Sloveniji. Želim pokloniti svojim navijačima, svom timu, prijateljima, porodici i vama, novinari i fotoreporteri, još jednu vrhunsku utrku.”

Posljednja utrka 7. januara

Ova 33-godišnjakinja je tokom obraćanja medijima emocije većinom krila osmjesima. Snage za opširan govor nije imao ni njen dugogodišnji trener, Italijan Andrea Massi, koji je kratko kazao kako mu “nije lako u ovom trenutku, nakon 14 godina”.

Maze je vrhunac karijere doživjela 2013. godine, kada je osvojila Veliki i tri mala kristalna globusa. Uz to, osvojila je dva olimpijska zlata i dva srebra, a četiri puta je bila zlatna na Svjetskom prvenstvu.

“Ne bih rekla kako priča ovdje završava, radim na tome da ovo bude novi početak. Želim da moji navijači i ljudi koji me cijene nastave pratiti moj rad, a ja ću vas uvijek nastojati impresionirati. Imam mnogo zamišljenih projekata u glavi koje želim ostvariti”, istakla je.

Ona će se u budućnosti okušati u ulozi sportskog komentatora. Utrka u Sloveniji, na kojoj bi se posljednji put trebala pojaviti u ulozi takmičara, bit će održana 7. januara naredne godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Tina Maze je najljepša priča ženskog sporta u historiji Slovenije.Njen rekord po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni Svjetskog skijaškog kupa (2414) teško je dostižan.  Prošlog proljeća, nakon 32. rođendana, obznanila je odluku o jednogodišnjoj pauzi.U emisiji Oni pobjeđuju, dvostruka olimpijska pobjednica i četverostruka svjetska prvakinja, govori o poređenjima s Janicom Kostelić, motivaciji za povratak […]

Published On 05 Feb 2016

Slovenska takmičarka objavila kako će propustiti narednu sezonu Svjetskog kupa kako bi se odmorila.

Published On 07 May 2015

Uoči posljednje trke sezone, Slovenka Tina Maze preuzela je vodstvo u generalnom poretku. Amerikanka Shiffrin pobjedom u slalomu potvrdila je osvajanje malog Kristalnog globusa u toj disciplini.   

Published On 21 Mar 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO