Fury se odrekao titula prvaka svijeta

Osjećam kako je pošteno i pravedno, za dobro boksa, ostaviti titule aktivnim i dozvoliti drugim takmičarima da se bore za pojase koje sam ponosno osvojio (EPA)

Britanski bokser Tyson Fury odrekao se naslova svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po verzijama WBO (Svjetska bokserska organizacija) i WBA (Svjetska bokserska asocijacija) kako bi se koncentrirao na liječenje i oporavak, pišu tamošnji mediji.

Guardian podsjeća kako je Fury nedavno drugi put odustao od revanš okršaja s Vladimirom Kličkom, nakon što je proglašen „medicinski nespremnim“, te privukao više kontroverzi nakon što je objavljeno da je bio pozitivan na testovima za kokain.

Britanski bokserski odbor za kontrolu trebao je danas razgovarati o oduzimanju licence Furyju, ali ih je borac „pretekao“ odlukom da se odriče šampionskih pojasa.

„Osvojio sam naslove u ringu i vjerujem kako se oni trebaju i gubiti u ringu, ali nisam u mogućnosti trenutno da ih branim. Donio sam tešku i emotivnu odluku da zvanično oslobodim mjesto prvaka i poželim takmičarima koji ih žele sve najbolje, dok se okrećem novom životnom izazovu koji ću, kao i Klička, pobijediti“, navodi se u saopćenju 28-godišnjeg Furyja.

Duel Klička i Joshue

Fury je sve iznenadio pobjedom nad Ukrajincem Kličkom novembra 2015. godine, kada je osvojio i pojas Internacionalne bokserske organizacije (IBO), no nikada nije realizirao revanš.

„Osjećam kako je pošteno i pravedno, za dobro boksa, ostaviti titule aktivnim i dozvoliti drugim takmičarima da se bore za pojase koje sam ponosno osvojio i čuvao kao neporaženi teškaški prvak svijeta nakon što sam porazio dugogodišnjeg prvaka Vladimira Klička“, dodaje se u saopćenju.

Fury je nedavno kazao da je uzimao kokain kako bi se izborio s depresijom i da će potražiti ljekarsku pomoć.

Mediji navode kako će se za upražnjene titule vjerovatno boriti Kličko i Anthony Joshua, također bokser iz Velike Britanije.

Izvor: Agencije