Vaterpolisti Crne Gore ‘sanjaju’ medalju

Od nedjelju će vaterpolo biti u prvom planu. Beograd je domaćin Evropskog prvenstva, uz nastup tri selekcije iz regije. Crna Gora sanja o medalji.

Selektor Vladimir Gojković s Crnom Gorom je prije osam godina osvojio evropsko zlato u bazenu. Sada će niz reprezentativaca s kojima je igrao na prvom, debitantskom takmičenju od nezavisnosti zemlje voditi, uz bazen – u debitanskom trenerskom nastupu.

“Ima promjene dosta. Moramo se prilagoditi, opet moramo poštovati sve te velike igračke veličine, koje imaju velike karijere iza sebe, da nađemo balans. Oni su odradili uglavnom što smo tražili. Nadam se da će to funkcionisati dobro”, kaže Gojković.

Tri godine “ajkule” nemaju medalju sa velikih takmičenja. Ekipa je, nastojeći smanjiti pritisak javnosti, dobar dio priprema odradila van Crne Gore.

“No, 13 igrača zna sportski cilj i u reprezentaciji Crne Gore ne kriju – žele medalju na Evropskom prvenstvu, čime bi osigurali i vizu za Olimpijske igre u Riju ove godine”, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Ne manjka sportskih ambicija

Vjeruju da, uz iskusne igrače, mogu to učiniti. Do podmlađivanja tima nije došlo, što se odavno nameće neizbježnim, kao i gradnja novih zatvorenih bazena u državi kako ovaj sport ne bi potonuo u osrednjost. Oni koji broje posljednje reprezentativne akcije poručuju da im sportskih ambicija ne nedostaje.

“Naš igrački zenit je prošao još u Londonu. Ovo doživljavam kao sportski motiv nas igrača koji smo sve osvojili – da se s ovom reprezentacijom vratimo u svjetski vrh”, kaže Nikola Janović, kapiten Crne Gore.

U svjetskom igračkom vrhu je bek Aleksadar Ivović, uzdanica italijanskog Pro Recca te reprezentacije Crne Gore, koja je jedna od sedam jakih ekipa na predstojećem turniru. Po njemu, turnir bi mogli obilježiti i igrači iz drugog plana.

“Sve reprezetnacije nastoje pokriti dva-tri najbolja igrača iz druge ekipe. Svi se dobro znamo, posebno na koga obratiti pažnju, i uvijek se taktika priprema za te igrače koje su udarne igre drugih reprezentacija”, objašnjava Ivović.

Holandija, Španija i Slovačka rivali su Crnoj Gori u grupi. Sve ekipe, sistemom takmičenja, prolaze dalje i od osmine finala kreću prave borbe. Crna Gora, uvjereni su u stručnom štabu, spremno ih čeka.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO