Benitezu otkaz, Zidane novi trener Reala

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez objavio je da Rafa Benitez više nije trener kraljevskog kluba, a na njegovo mjesto dolazi Zinedine Zidane. 

“Pozivam vas da objavite kako smo raskinuli ugovor s Rafom Benitezom… Želim da bude jasno da je on veliki profesionalac”, rekao je Perez i kao novog trenera predstavio igračku legendu Reala i po mnogima jednog od najboljih igrača svih vremena, Zinedinea Zidanea. 

“Ovo je za mene vrlo važan dan. Mogu reći da ću učiniti sve što mogu da napravim najbolje za ovaj klub”, rekao je Zidane, rekavši kako je Real najbolji klub na svijetu, a takvi su i njegovi navijači.

Zamijenio Ancelottija, ali nije ispunio očekivanja

Španjolski mediji su ranije naveli kako je predsjednik Madriđana Florentino Perez, imao hitan sastanak s Benitezom na kojem je dogovoren prekid suradnje, kao i da će Zidane, trener rezervnog tima, dobiti šansu na klupi kraljevskog kluba.

Benitez je ljetos zamijenio Carla Ancelottija, ali nije ispunio očekivanja, prenosi Tanjug.

Real je nakon nedjeljnog remija u Valenciji 2:2 na trećem mjestu u Primeri sa 37 bodova, četiri manje od prvoplasiranog Atletica i dva manje od drugoplasirane Barcelone.

Benítez s klupe deseterostrukog prvaka Europe odlazi zbog pritiska koji se stvorio nakon domaćeg poraza 0:4 od najvećeg rivala Barcelone krajem studenoga, prenosi Hina.

Već krajem studenog je postalo jasno da se Benitezu ne piše dobro, iako je dobio podršku Realove uprave, nakon što su mu mediji spremili otkaz.

No, tada mu je pokazan tek ‘žuti karton’. Crveni, izgleda, nije mogao izbjeći. Sinoćnji remi s Valencijom nije mu oprošten.

Prije samo nekoliko dana Rafael Benitez je govorio o kampanji koja se vodi protiv kluba i njega kao trenera.

Bio je gnjevan zbog neuvjerljivih igara njegovog Reala, zbog sve učestalijih priča da je izgubio autoritet u svlačionici te da mu navijači što prije žele vidjeti leđa.

“Vodi se kampanja. Protiv predsjednika Florentina Pereza, protiv kluba, protiv trenera. Kritizira se sve i svašta. Puno je manipulacija, nema prostora za pozitivne stvari, samo kritika. To se jednostavno vidi. 11 godina sam u inozemstvu, a sada se pitaju vrijedim li. Mislim da svi trebamo učiniti nešto kako bi se stanje popravilo, krenuvši od mene”, rekao je tada Benitez.

Benitez sigurno jest, ali je pitanje da li su igrači na terenu učinili sve što su objektivno mogli. 

Prvak Evrope s Liverpoolom

Trenersku karijeru ovaj rođeni Madriđanin, počeo je upravo u Realu ‘93. godine, u njegovom drugom timu. U to vrijeme nije mogao dobiti šansu da vodi prvu ekipu pa je zaobilaznim putem, nakon 20 godina, dočekao svoju šansu.

U međuvremenu je s uspjehom vodio Valenciju, a s Liverpoolom je bio prvak Europe. U Real je stigao iz Napolija.

Nije prvi put da je kratko ostao u jednom klubu. U Realu se zadržao sedam, a u Interu 2010. tek šest mjeseci. Pola godine bio je u Chelseaju, ali to je bio unaprijed dogovoreni razlaz na kraju sezone.

Hoće li njegov nasljednik, legendarni Francuz i bivši igrač Reala, Zinedine Zidane biti dugoročno rješenje ili je tek vatrogasac, ovisit će o rezultatima.

Real se plasirao u osminu finala Lige prvaka s dobrim šansama da preko Rome izbori četvrtfinale.

U španjolskom prvenstvu i dalje je u igri za titulu, tako da još ništa nije izgubljeno, ali bi moglo biti ako igrači nastave s anemičnim igrama, kakve nude u posljednje vrijeme. 

Izvor: Al Jazeera i agencije