Nova afera potresa italijanski nogomet

Među osumnjičenim nogometašima nalazi se i Argentinac Diego Milito, koji je svojevremeno igrao u Interu (EPA)

Nakon velike afere “Calciopoli”, italijanski nogomet trese nova afera, nazvana “Fuorigioco” (Ofsajd), prenose agencije.

Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv 64 osobe i više od 30 klubova Serie A i Serie B, prvog i drugog ranga italijanskog nogometa zbog utaje poreza.

Kako navode italijanski mediji, pod istragom se nalaze i čelnici velikana kao što su Milan, Napoli, Palermo i Lazio, kao i niz poznatih bivših, ali i sadašnjih nogometaša.

Tužiteljstvo u Napulju je već izdalo naredbu o zapljeni imovine u vrijednosti od 12 miliona eura.

Pod sumnjom za utaju poreza su dopredsjednik Milana Adriano Galliani, predsjednik Napolija Aurelio De Laurentiis, predsjednik Lazija Claudio Lotito, predsjednik Palerma Maurizio Zamparini, bivši predsjednik Juventusa Jean-Claude Blanc, te menadžer Alessandro Moggi, sin bivšeg izvršnog direktora Juventusa i glavnog “aktera” u aferi “Calciopoli” Luciana Moggija.

Brojni poznati na listi

Uprave ovih klubova odbile su komentirati navode italijanskih medija, koji pišu kako se osumnjičeni zvaničnici “prave ludi i nemaju pojma o cijelom slučaju”.

Među aktivnim igračima koji su na “crnoj listi” najpoznatiji su Ezequiel Lavezzi, German Denis, Ciro Immobile, Morgan De Sanctis, Antonio Nocerino i Adrian Mutu, kao i “penzionirani” igrači Hernan Crespo, Diego Milito, Nicola Legrottaglie, Massimo Oddo…

Godine 2006. Apenine je uzdrmala velika afera oko namještanja rezultata utakmica nazvana “Calciopoli”.

 Otkrivena je velika mreža namještanja utakmica uz pomoć sudija.

Najgore je prošao Juventus, koji je izbačen u Serie B te su mu oduzete titule prvaka Italije iz 2005. i 2006. godine, a krivim su proglašeni i Milan, Fiorentina, Reggina te Lazio.

Izvor: Agencije