UEFA zvanično: Na Euru gol-tehnologija

Tehnologija se sastoji od nekoliko kamera koje su postavljene tako da se može sa sigurnošću utvrditi je li lopta prešla gol-liniju (EPA)
Tehnologija se sastoji od nekoliko kamera koje su postavljene tako da se može sa sigurnošću utvrditi je li lopta prešla gol-liniju (EPA)

Izvršni odbor Evropskog nogometnog saveza (UEFA) odlučio je kako će se na ovogodišnjem Euru u Francuskoj (10. juna- 10. jula) koristiti tehnologija na gol-liniji, a ta će tehnologija biti uvedena i u takmičenju Lige prvaka od sljedeće sezone od osmine finala nadalje.

Tehnologija koja se sastoji od nekoliko kamera koje su postavljene tako da se može sa sigurnošću utvrditi je li lopta prešla gol-liniju ili ne koristila se i prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, a koristi se i nacionalnim prvenstvima u Engleskoj, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj.

Platini bio protiv nove tehnologije

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) najavila je prije nekoliko dana uvođenje gol tehnologije na Evropskom prvenstvu koje se ove godine igra u Francuskoj, kao i u narednoj sezoni u Ligi prvaka i Ligi Evrope.

Doskorašnji predsjednik UEFA-e Michel Platini bio je protivnik uvođenja savremene tehnologije, no glavni sekretar Gianni Infantino zalagao se za tu promjenu.

Gol tehnologija već se realizira u engleskoj Premier League, talijanskoj Serie A, njemačkoj Bundesligi i francuskoj Ligue 1, a primjenjivala se i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije dvije godine.

Ranije su čelnici Svjetske nogometne federacije (FIFA) odlučili dozvoliti upotrebu “oka sokolovog” za procjenu situacija kad je sporno je li lopta prešla gol-crtu i u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, a ne samo na završnom turniru u Rusiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, gol tehnologija bit će korištena na Euru 2016, kao i Ligi prvaka i Ligi Europe.

18 Jan 2016
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO