Australian Open: Čilić i Đoković slavili, porazi Bašića i Džumhura

Najbolji bosanskohercegovački teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić nisu se uspjeli plasirati u treće kolo prvog Grand Slam turnira sezone, Australian Opena u Melbourneu.

Džumhur je u meču sa 16. igračem svijeta, Belgijancem Davidom Goffinom, poražen u srijedu sa 1:3, po setovima 4:6, 6:0, 4:6, 2:6, dok je od Bašića bio bolji šesti nosilac takmičenja u Australiji, Čeh Tomaš Berdych, sa 3:0 (6:4, 6:0, 6:3).

Iako je Belgijanac bio favorit, Džumhur je propustio veliku priliku da ponovi uspjeh od prije dvije godine, kada je na istom turniru došao do trećeg kola.

Drugi bosanskohercegovački predstavnik Mirza Bašić pružio je dostajan otpor šestom igraču svijeta Tomašu Berdychu, a plasmanom u drugo kolo Grand Slam turnira ostvario je najveći uspjeh u karijeri.

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković plasirao se u treće kolo takmičenja u Australiji, nakon što je danas savladao mladog Francuza Quentina Halysa sa 6:1, 6:2, 7:6.

Meč je trajao 95 minuta, a francuski tinejdžer uspio je parirati Ðokoviću u trećem setu, u kojem je napravio break, poveo s 2:0, ali ipak poklekao u tiebreaku.

Ponovno slavila Ruskinja

Poražen je u drugom kolu i predstavnik Srbije Dušan Lajović. Njega je nadigrao Španac Roberto Bautista Agut sa 3:2, po setovima 4:6, 6:2, 4:6, 6:2, 6:1.

Najbolji hrvatski teniser Marin Čilić ostao je jedini predstavnik svoje države na Australian Openu, nakon što se u srijedu pobjedom nad Špancem Albertom Ramosom od 6:4, 6:3, 7:6 plasirao u treće kolo.

Duel Čilića i 61. igrača svijeta trajao je sat i 12 minuta, a hrvatski je predstavnik za pobjedu servirao 17 asova. U trećem kolu Čilića čeka još jedan Španac, Roberto Bautista Agut koji je 21. na ATP listi.

Hrvatska teniserka Ana Konjuh ispala je u drugom kolu nakon poraza od Ruskinje Darije Kasatkine u dva seta – 4:6 i 3:6.

Konjuh je tako ponovno ispala sa jednog Grand Slam turnira od iste igračice, budući da ju je Kasatkina pobijedila u dva seta i prošle godine na US Openu.

Izvor: Al Jazeera i agencije