Dunavski alasi ponosni na srpske ‘delfine’

Vaterpolisti Srbije opravdali su epitet najvećeg favorita šampionata. Navijači ih nazivaju delfinima, a pošto Srbija nema izlaz na more, Dušan Hadži Nikolić je među riječnim ribarima tražio prikladniji nadimak.

Većina srpskih vaterpolista odrasla je uz rijeku, pored nekog od samoukih vaterpolo stručnjaka.

“Volim vaterpolo, volim sport… Imamo sada jednu divnu ekipu, sad, verovatno ćemo uspeti da osvojimo neku medalju, a ja se nadam barem zlato! Barem srebro! To je jedna divna ekipa tim koji je uigran i stvarno su fini momci!”, kaže Kiza, dunavski alas.

Kiza kaže da bi dobar rezultat mogao da se ostvari prije svega jakim treningom ali i dobrom ishranom, a dunavska riba, po njemu  bolja je od morske.

“Vaterpoliste Srbije zovu Delfini, ali, zbog velikog broja reka u Srbiji, za njih bi možda bio prikladniji neki drugi naziv”,

Prednjači štuka

Po brzini i okretnosti, u rječnim vodotokovima prednjači štuka, grabljivica koju nije lako uhvatiti.

Ipak, srpski vaterpolisti čini se kako god da ih navijači od milošte nazivaju za to ne mare, delfini, štuke ili nekako drugačije, oni imaju samo jedan cilj, zlatnu medalju, ali prije finala moraju tri utakmice da dobiju.

“Mi smo ekipa koja ima kvalitet da pobedi svakoga i ukoliko igramo onako kako mi znamo i skoncentrisano, teško ko će moći da nam se suprotstavi”, kaže Dušan Mandić, vaterpolista Srbije.

Osvajanjem zlatne medalje na ovom prvenstvu, Srbija bi ušla u vaterpolo historiju, ako prva selekcija koja je tri puta uzastopno bila prvak Evrope.

Izvor: Al Jazeera