Prevc svjetski prvak u skijaškim letovima

Slovenac Peter Prevc u subotu je postao svjetski prvak u skijaškim letovima, nakon što je u trećoj seriji natjecanja u austrijskom Kulmu doletio do novog rekorda letaonice od 244 metra te prestigao Norvežanina Kennetha Ganganesa koji je sletio na 238,5 metara, a četvrta serija je zbog jakog vjetra otkazana.

Aktuelni pobjednik Četiri skakaonice i vodeći u Svjetskom kupu nastavio je i u subotu svoju ovosezonsku dominaciju među skijašima-skakačima.

Letom od 244 metra Prevc je za jedan metar popravio rekord skakaonice koji je postavio dan ranije i skupio 640,2 boda. Kako je Norvežanin Ganganes, vodeći nakon prve dvije serije održane u petak, doletio na 238,5 metara uz slabije ocjene sudaca, Prevc je uoči završne serije preuzeo vodstvo s 3,2 boda prednosti.

Bronza za domaćeg natjecatelja

No, pogoršanje vremenskih uvjeta u Kulmu prisililo je vodstvo natjecanja na otkazivanje završne serije, čime je redoslijed letača nakon tri serije postao konačan, a Peter Prevc postao drugi Slovenac s naslovom svjetskog prvaka.

Prije njega, to je uspjelo Robertu Kranjecu 2012. godine u norveškom Vikersundu. Veselje domaćim navijačima priredio je Stefan Kraft koji je osvojio bronzanu medalju subotnjim letom od 226,5 metara, zaostavši 10,9 bodova za Prevcom.

Najboljem slovenskom sportisti to je druga medalja sa svjetskih prvenstava u letovima. Prije dvije godine u Harrachovu osvojio je bronzu, iza Nijemca Severina Freunda i Norvežanina Andersa Bardala.

Izvor: Al Jazeera  i agencije