Bayern donirao milion eura za izbjeglice

Očekuje se kako će ove godine najmanje 800.000 osoba zatražiti azil u Njemačkoj (AFP)

Njemački nogometni velikan i skorašnji protivnik Dinama u Ligi prvaka, Bayern Minhen, donirao je milion eura za pomoć izbjeglicama, te najavio otvaranje trening kampa za one koji će se smjestiti u Minhenu.

“Naša je društvena odgovornost pomoći tim nesretnim ljudima. Moramo pomoći djeci, ženama i muškarcima koja bježe iz svojih domova i pate,” poručio je izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Bayern će kroz svoju nogometnu akademiju u suradnji s gradom Minhenom otvoriti i kamp za djecu u sklopu kojeg će djeca imati osiguranu besplatnu hranu i školu njemačkog jezika.

Djeca izbjeglica

Dogovoreno je i da će na prvu iduću ligašku utakmicu Bayerna na Allianz Areni 12. septembra protiv Augsburga s prvim timom minhenskog kluba na teren istrčati i djeca izbjeglica.

“Bayern je socijalno osviješten klub i hvala im na tome. Rado smo se uključili u njihov projekt,” poručio je gradonačelnik Minhena Dieter Reiter.

Policija u Minhenu je objavila kako je samo u srijedu na glavni gradski trg stiglo hiljadu izbjeglica.

Očekuje se kako će ove godine najmanje 800.000 osoba zatražiti azil u Njemačkoj, što je četiri puta više nego prošle godine.

Više od 1.000 izbjeglica dnevno stiže u Evropu, a trećina onih koji su morskim putem stigli do Italije ili Grčke ove godine došla je iz ratom razorene Sirije.

Slijede Libijci, kao i oni koji bježe od nasilja u Afganistanu i Eritreji koji čine 12 posto pridošlih.

Iza njih su migranti iz Somalije, Nigerije, Iraka i Sudana.

Izvor: Agencije